Lurer du på hva du skal kjøpe i julegave til kvinnen som har alt? Eller til bestefar som i alle år har fått slips og sokker? Kanskje ønsker du å lure i lillebror eller grandtante en god bok? Fortvil ikke, Bokmerker hjelper deg! Klikk deg gjennom vår guide til høstens bøker for store og små.

Barn og ungdom
Er mottakeren et barn i alderen 7-10 år, bør du ikke nøle – Maria Parrs fortelling om Tonje Glimmerdal har høstet strålende kritikker og er allerede solgt til flere utland. Vil du være trendy og retro på en og samme tid, er det visst en Tove Jansson-revival på gang. Så vil du gi bort en del av din egen barndom, er Hvem skal trøste Knøttet? en bok du trygt kan pakke inn. Øyvind Torseter har illustrert Alf Kjetil Walgermos nydelige bok Mor og far i himmelen, som kan åpne for de store spørsmålene i livet.
For de på 10-13 år kan Ånden er løs! eller Klaus Hagerups siste, Det gyldne tårn, være midt i blinken. Et sjakktrekk kan i alle tilfeller være å holde seg unna Foten veit, i hvert fall ifølge vår anmelder.  Ungdommene i huset kan trygt få harde pakker med Simon Strangers Barsakh.

Krim
Det er én soleklar vinner på krimmarkedet denne høsten. Jo Nesbøs nyeste bok om outsideretterforskeren Harry Hole har solgt til gull og diamanter denne høsten, og det med god grunn. Panserhjerte har mysterier, spenning, fart og bloddryppende mord nok til hele romjulen. Jorun Thørring har kanskje ikke vært like heldig med sin siste utgivelse, men for fansen kan nok Ildens øye være spennende nok. Gert Nygårdshaug leverte i september snodigheten Klokkemakeren som ikke ble bare godt mottatt av vår anmelder.

Debutanter
Cesile Holck ga i høst ut sin første bok Norg der hun skriver forunderlige ting i kortformat. En fin bok for de som syns tekster på over en side er litt i meste laget, og som syns det er greit når ting ikke går i dybden så lenge det er variert. Ellen Mari Thelle debuterte med En del av historien, som vår anmelder mener er vanskelig å legge fra seg. Vi var også begeistret for Lena Niemis Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket og Eivind Hofstad Evjemos Vekk meg hvis jeg sovner, som vår anmelder sa hadde woolfske kvaliteter. Kristopher Schau brukte våren 2009 på å gå i begravelser. Slik blir det god litteratur av, skal vi tro vår anmelder, som anbefaler På vegne av venner både til voksne og ungdom.

Biografier
Denne høsten har det kommet en rekke store, flotte biografier: Tore Rem har skrevet om Jens Bjørneboe, Hans Olav Lahlum har skrevet om Haakon Lie, Edvard Hoem har studert Bjørnstjerne Bjørnson – for biografinerder er det virkelig nok å ta tak i.
Her på Bokmerker gikk vi nærmest i spinn over en samtalebok med Sigvart Dagsland, som vi mener burde leses av langt flere enn bare den vanlige tensing-kretsen.

Humor og fakta
Sitt ned og hold kjeft er kanskje høstens beste coffee table book. Her har Knut Nærum gjort en strålende jobb, og vi blir alle pinlig berørt av å lese om vår egen forfengelighet i denne lille ”selvhjelpsboken” som er spekket med tester og øvelser. Du vil også kjenne deg igjen i Generasjon Facebook, men det er ingen grunn til å lese den. Forfatteren Jon Niklas Rønning er av den typen som serverer selvfølgeligheter alle har tenkt før, som om de var originale tanker. Det er uvisst hvem som kan ha glede av den. Ekstremistan av Aslak Nore er en snakkis i høst, siden gutta slåss på Litteraturhuset. Det betyr ikke at folk trenger å lese den. Kjenner du derimot noen med interesse for Sovjet, østblokkland og reiseskildringer kan Pål Anders Todals Fanden på flat mark være verdt å sjekke ut. Den beste låta er en interessant antologi for den musikkinteresserte leseren. Samlingen er noe ujevn, men ser du favorittlåta til storesøster eller onkel omtalt her, så blir den nok godt mottatt likevel.

Åpen klasse
Erlend Loe har levert en morsom bok om et ekteskap i oppløsning. Stille dager i Mixing Part er ifølge vår anmelder Loes beste. Kanskje har Roy Jacobsen også levert en av sine beste bøker. Med Vidunderbarn får du kvalitet fra perm til perm, og den går ned på høykant. Boken forteller varmt og herlig om oppvekst i Oslo. Tore Renbergs siste bok om Jarle Klepp, Pixley Mapogo foregår også i Oslo. Ellers har den lite til felles med Vidunderbarn, spesielt ikke litterær kvalitet.

Den vanskelige andreboka Globus har generelt fått gode kritikker, og burde ligge under juletrær utenfor Drammensområdet også. Ellers har vår tids feel-good-favoritt Anna Gavalda en ny bok kledd i nynorsk språkdrakt ute nå: Lykka er ein sjeldan fugl, og er du på utkikk etter en nydelig bildebok/kunstbok om en fargerik kunstner, er Bjørn Sortland og Hilde Kramers  Det hjertet husker om meksikanske Frida Kahlo et chili-hett tips, til voksne såvel som barn og ungdom.

Geir Gulliksens kritikerroste roman Tjuendedagen, kan også anbefales av bokmerkers kresne redaksjon. Som romanen til Loe, tar den for seg et ekteskap, om ikke i oppløsning så i alle fall i utvidelse. Den tar opp flere aktuelle problemstillinger for det moderne mennesket, og i tillegg er romanen elegant og stilsikkert skrevet.

Tegneserier
Julehefter med tegneserier er en gammel tradisjon, men denne jula er det kanskje på tide å legge noen mer bokformede serier under treet? Watchmen er den tegneserien alle bør ha lest, og om filmen falt i smak, vil serien garantert fenge. Alan Moore varter også opp med V for Vendetta for de som ønsker seg mer av samme vare, og Neil Gaimans kjempeopus Sandman kan gi julegaver i mange år fremover.

For de som liker sine tegnserier mer virkelighetsnære, har vi den kritikerroste Tepper og Persepolis, i tillegg til de mer personlige favorittene I kill giants og Scott Pilgrim’s Precious Little Life. Til den yngre garde passer det kanskje bedre med Ridderne av Dor, nå som samlebøker, eller kanskje små søte mus med sverd faller mer i smak i Mouse Guard.

Med dette, kjære lesere, burde julegavehandelen gå som en lek i år. Bare husk å merke bøkene umiddelbart etter du har pakket dem inn, så er du garantert suksess.