Anmelderkopier

I kjelleren på Strand bookstore i New York selges ubrukte anmeldereksemplarer til halv pris.

Her en dag leste jeg et interessant innlegg på The boring store som handlet om bokblogger og hvorvidt vi lar oss kjøpe av forlag med gratis bøker. I den anledning tenkte jeg det var rimelig å fortelle våre lesere hvordan vi forholder oss til forlagene. Oppmerksomme lesere har lagt merke til at vi anmelder en god del nye bøker, noe vi har muligheten til å gjøre fordi vi har avtaler om å få anmeldereksemplarer fra forlagene. Alternativet ville vært å kun anmelde gamle bøker, stå i maksimalt antall bibliotekkøer eller blakke oss selv på Norli.

Vi får ikke alle bøkene som sendes ut fra forlag, slik noen mer, eller mindre, seriøse publikasjoner får. Delvis er det fordi det er upraktisk, vi bor rundt omkring i landet, og delvis er det fordi vi rett og slett ikke har kapasitet til å lese så mye, siden vi jo også studerer, jobber, går på kafé og ser på Veronica Mars på kveldene. Derimot kan vi lese om nye bøker, og så skrive til forlagene og be om eksemplar for de vi ønsker å anmelde. Når vi gjør det, anmelder vi 95 % av de bøkene vi ber om. Av og til velger forlag å sende oss bøker vi ikke spesifikt har bedt om. Dette syns vi er hyggelig, men vi føler oss ikke forpliktet til å omtale dem. Av og til tar forfattere kontakt med oss fordi de ønsker å få bøkene sine omtalt. Dette er ikke forfattere med innarbeidede navn, men forfattere som ønsker bøkene sine lest og omtalt fordi de syns det er vanskelig å få oppmerksomhet i media. I slike tilfeller vurderer vi om vi finner boka interessant nok til å lese.

Jeg tror problemet som The boring store peker på er reelt, bloggere kan lett være offeret for å bli så gira over at forlagene legger merke til dem at de skriver rosende omtaler. Personlig blir jeg litt ellevill hver gang splitter nye bøker dukker opp i postkassa. Likevel tror jeg ikke forlagene nødvendigvis ønsker positive omtaler til enhver pris. For at det man skriver om en bok skal ha noen påvirkningskraft på lesere tror jeg det er essensielt at de som følger bloggen føler at de som skriver har personlig integritet når de skriver, ellers vil applauderende omtaler ikke oppleves som troverdige. Derfor føler vi oss fri til å regelrett slakte bøkene vi syns er dårlige, og rose de bøkene som er bra. Overvekten i vår redaksjon har i tillegg bakgrunn fra litteraturvitenskap på universitetsnivå, og det ville rett og slett vært for pinlig for oss å skrive positivt om dårlige bøker.

Per i dag har ikke Bokmerker.org noen reklamer på siden. Dette gjør det lett for oss å være uavhengige, ingen forlag trekker bokannonser dersom vi ikke skriver positivt om bøkene deres. Dette betyr ikke at vi aldri ville vurdert det, men det er ikke aktuelt nå. Blogger kan være sårbare når de kommersialiseres, men jeg tror løsningen er å ha en åpen holdning med sine lesere, og forplikte seg til å beholde sitt kvalitetsnivå og sin integritet.