Bokhøsten

jacobsen-roy-vidunderbarnHelga er straks over oss, og du lurer sikkert på hva som har rørt seg i den litterære sfæren denne uken. Bokhøsten er over oss, og anmeldelsene har begynt å hagle nedover oss. Alle er enig om at Vidunderbarn av Roy Jacobsen er beste sort, og forlaget kjenner på den deilige bestselgerstemningen. Aftenposten skriver sågar at boka allerede er solgt til England og Tyskland før den har kommet ut i Norge. Fest fra en ende til en annen. Ryktet forteller at bokmerkers eminente redaktør Kristin har klort til seg anmeldereksemplar av denne, så nå venter vi i spenning på om hun er enig med hovedstadstabloiden, eller kjører en kritisk linje. Følg med! Her skulle det vært en lenke til VGs 6’er anmeldelse, men da VG har valgt å ikke legge den ut på nett får man heller begynne å kjøpe avisa, eller ikke. Det kan jo være at grunnen til at det ikke ligger på nett er fordi VG brøt sperrefristen som er 25. august (altså var 25. tidligste tidspunkt man kunne publisere anmeldelse av boken). Vi venter i spenning på Cappelen Damms reaksjon, vil den være som forrige gang?

Anne B. Ragdes bok Nattønsket har vært frontet som en smalere bok enn Berlinerpopler-triologien, men anmeldelderene er ikke like frelst, og ut i fra omtalen høres det ikke særlig smalt ut, en Carrie-aktig kvinne i Midt-Norge. Men den får også uventet oppmerksomhet fra nye poplogg.no. Forlaget, som forøvrig gikk på en smell i fjor på grunn av manglende Ragde bok, kan melde at Nattønsket er solgt til tre land allerede. In your face Jacobsen! Det er muligens riktig å nevne at et av landene er Færøyene.

Dagbladet kan fortelle oss at Morten Abel har også skrevet en bok. De omtaler han som en av Norges største artister. Dilemma: Hva er verst, å måtte lese Morten Abels bok, eller si til alle du kjenner at du syns Morten Abel er en av Norges største artister? Du må velge en av delene.

Politiske bøker

Harald Stanghelle bemerker i Aftenposten at det er særs mange statsråder med navn på en bok i år. Jonas Gahr Støre har som kjent skrevet Underveis. Skapsprengere har barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt som redaktør sammen med seniorrådgiver Kurt Ole Lie, og er en antologi om å stå fram som homofil. Giske er selvsagt med, Mangfold eller enfold, og fornyingsminister Heidi Grande Røys har redigert Delte meninger. Som den store tilhengeren jeg er av sladder og snusk gleder jeg meg til den mer spennende boka jeg håper Karita Bekkemellem har skrevet.

Ny forfatter med tvilsom fortid

William_GoldingVi har tidligere diskutert hvilke handlinger og meninger som gjør at vi ikke lengre kan nye en forfatters verk . Denne uka kunne Guardian melde at William Golding (det er altså nobelprisvinneren i litteratur fra 1983, og forfatter av Fluenes Herre), som ung mann prøvde å voldta en yngre jente.

Carey quotes the memoir as partially excusing the attempted rape on the grounds that Dora was «depraved by nature» and, at 14, was «already sexy as an ape».

Dette kommer fram fra Goldings egne papirer, som også avslører at han i sin tid som lærer prøvde å skape konflikter mellom skoleguttene, slik man ser dem i Fluenes Herre. Det begynner å bli relevant å spørre om man må ha et tvilsomt element med sin personlighet for å kunne være forfatter.

Den beste Oslo-romanen

For de som var i tvil, Beatles av Lars Saabye Christensen ble kåret til den beste Oslo-romanen. I Bokmerker er vi regionalvennlig og sendte ut en forespørsel på twitter om hva som var den store Bergen-romanen, Stavanger-romanen, eller Trondheim-romanen om man må. @bjorva holder en knapp på Stavangertriologien til Arild Rein , mens @johanhal holder en knapp på Sveve over vatna av Ragnar Hovland for Bergen-romanen. Han foreslo også Tore Renbergs bøker for Stavanger, noe undertegnede absolutt er enig i. Trondheim er fremdeles up for grabs hvis noen vil ha byen.

God helg!

Husk å tipse oss på nyheter@bokmerker.org dersom dere har noe å melde.