Helga er igjen over oss, og det er på tide å se bokover i bokuka som gikk.

High tec bøker
Siden vi selv driver med high tec-bokformidling på internett med blogg og kvitring er vi unektelig interessert i hva teknologien kommer til å gjøre for bokelskere. Vi lever i spennende tider, og i uka som gikk har vi sett flere eksempler på det. I går var det for eksempel den egentlige fristen for å trekke seg fra avtalen som er blitt gjort mellom Google og amerikanske forleggere om rettigheter og vederlag for digitaliserte bøker lagt ut på nett. Fristen er utsatt til tirsdag, og det er kommet inn enn rekke klager. Amazon har klaget på at Google i realiteten får et monopol gjennom denne avtalen, og fotografer klager på at de ikke får noe kompensasjon for at også deres arbeid blir digitalisert. Til tross for at dette er en avtale som gjøres mellom amerikanske parter vil den gjelde også for norske (og svenske) bøker.

Kindle

Amazons Kindle (foto: Wikipedia)

Samtidig debatteres opphavsretten her hjemme, Bok&samfunn kan fortelle om aksjonen «Dele – ikke stjele» som innkalte til høring om forsvar for opphavsretten. De forskjellige partiene diskuterte åndsverkloven og mulige løsninger på bruddene. Forfatter Eirik Newth stiller seg kritisk til aksjonen, spesielt siden den legger opp til en lovgivning som bryter med personvernet. Spørsmålet er jo selvsagt om det at bøker digitaliseres vil endre hvordan vi leser bøker i dag. I neste uke lanseres Amazons e-bokleser i Europa, i håp om å stjele store markedsandeler før Sony kan lansere sin leseplate. Det er enda usikkerhet om hvilke markeder Amazon vil slippe den i, det er med andre ord ikke gitt at norske bokormer kan hive seg på bølgen allerede i neste uke.Vårt naboland Sverige har derimot blitt valgt som testmarked for leseplaten Nuut.

Det ser ut til at også bibliotekene kaster seg på bølgen, men på UiOs universitetsbibliotek må du selv få tak i bøkene du skal lese på platen, biblioteket gir deg inntil videre kun tilgang til verktøyet. Litt som å få en bunke med ark du selv må få tak i tekst til, men også en fin mulighet til å sjekke ut om leseplate er noe før deg før du investerer, Bokmerkerredaksjonen stiller seg positiv. For iPhone-folket kan vi glede med nyheten om at Nick Caves nye roman er kommet i en egen iPhone utgave der man får både tekst og musikk integrert.

Alle kan altså snart få glede seg over lesebrett, men utvikling av norske e-bøker står litt i stampe, mye på grunn av at det ikke er blitt bestemt noe momsfritak for elektroniske bøker som tilsvarer det som er for papirbøker. Forleggerne klager over at kundene vil forvente en lavere pris, men dersom en e-bok koster 15 % mindre enn papirboka, vil den i realiteten gi 40 % mindre inntekt når man plusser på momsen. Vi spør oss selv om det ikke kan være litt penger å spare i å slippe trykking og distribusjon, men det ser de ikke ut til å nevne.

Profet i eget land
sabel-allendeDersom teknologi ikke er din greie, er kanskje magisk realisme noe du bryr deg om, og da har du kanskje allerede fått med deg at Isabel Allendes nyeste bok ble sluppet nylig. Men i følge Politiken blir Allende ignorert av kritikerne i hjemlandet Chile, selv om publikum er entusiastisk. I Norge er det vel i liten grad et problem at norske forfattere ikke får nok oppmerksomhet, men det svekker den norske folkesjelas selvrespekt at ikke også det store utland leser norske bøker. At norske bøker er solgt til andre land brukes gjerne som et salgsargument i Norge (noe vi har snakket om før her i Siden sist), og nå skal også norske bøker bli lest av den siste skanse av mennesker som ikke har brydd seg om norsk kultur, svenskene. Dagsavisen melder at Norge stiller med egen stand på bokmessen i Göteborg, med Sverige-yndlingen Fredrik Skavlan i spissen og et kobbel av forfattere som Unni Lindell, Anne B. Ragde, Erlend Loe, Knut Faldbakken og Trude Marstein. UD er delvis med og finansierer opplegget som ut i fra deltakerlisten kan se ut til å bli en god fest!

Bedre bruk av pengene

Nygardshaug_Klokkemakeren

Tidenes styggeste omslag, eller?

Tidligere denne uka anmeldte Bokmerkers eminente Anna Katharina Gert Nygårdshaus Klokkemakeren, hun slaktet den på høflig vis, sterkt i kontrast til for eksempel Dagsavisens anmelder som var særs begeistret. Siden sist-redaksjonen finner det likevel påfallende at ingen av anmelderne har sett det skrikende behovet for å slakte omslaget til romanen nord og ned. Med sine merkelige, åpenbart Dali-inspirerte klokker, og tidlig 90-talls fargebruk, står den som et grelt eksempel på det labre nivået av norske bokomslag. Terningkast 1. Vi oppfordrer Cappelen Damms sjef Tom Harald Jenssen til å ta noen kroner fra 4,1 millioner-lønna si og donere det til at det skal trykkes opp et nytt smussomslag.

Klassiker blir film
En adapsjon av Oscar Wildes The picture of Dorian Gray er på vei mot kinoer i Storbritannnia, filmen heter Dorian Gray og har taglinen «Forever Young. Forever Cursed». Guardians blogger er overbevist om at klassiske bøker tåler slike adapsjoner, satirer eller plagiat, noe vi er enig i. Filmen ser fin ut, så inntil vi leser anmeldelsene er vi positivt innstilt. Det er dog noe problematisk med bøker som er filmatiserte, for de som ikke fikk med seg blogginnlegget på Stuff white people like om adapsjonen av Where the wild things are vil jeg gjerne få sitere:

The other problem is that these announcements create a ticking time bomb where by a white person must read the book in ADVANCE of the release of the movie. This is done partly so that they can engage in the popular activity of complaining about how the movie failed to capture the essence of the book. But more importantly, once a book has been made into a movie, a white person can no longer read that book.

Med andre ord, du er herved advart, finn fram The picture of Dorian Gray sporenstreks.

Annet på tapetet
Ellers applauderer vi Karsten Alnæs som har tatt til seg hardkjøpt erfaring, og laget en litteraturliste i sin nyeste bok Ikke dø, Sophie.

Vi vurderer om vi er for gammelmodige i det vi leser, og om vi rett og slett må trappe ned på Jane Austen.

Og spørsmål om hvorvidt man har lest for få Lenin-bøker har begynt å plage redaksjonsmedlemmene etter at det kom fram at Guardian har en 10 på topp-liste over bøker om Lenin.

Husk å sende oss tips, det eneste tipset vi fikk forrige uke var fra en forfatter som ville tipse oss om å kjøpe boka si. Dette fikk oss til å lure på hvor dårlig det egentlig står til med pr-budsjettene rundt om hos selv anerkjente norske forlag, men at det kanskje kan sees på som et ønske om å tilpasse seg til informasjonssamfunnet? Dersom du har skrevet en bok ingen leser, eller vet om noe annet spennende, hvisk oss i øret på nyheter@bokmerker.org.