For første gang på mange år kan jeg anbefale bøker fra Mammut-salget uten å føle at det tjener interessene til arbeidsplassen min. Jeg slutter nemlig i bokhandeljobben 1. mars, og forlater med det bokbransjen rett før Mammut starter. Katalogen er sluppet, og det er masse bra på salget i år! Her er fem favoritter:
Inger Bråtveit, Alice A4, Forlaget Oktober
Alice lengter bort fra det trasige livet i drabantbyen. Hun kaster seg på første mulighet, i form av en mann (eller er han kanin?) som tar henne med på lange kjøreturer på Autobahn. Alice A4 er skrevet i dialog med Lewis Carrolls Alice i Eventyrland. Det er en sterk skildring av den første store kjærligheten, av et destruktivt forhold og av noe mørkt og komplisert ved det å stå på terskelen mellom barn og voksen. Alice glir inn og ut av Wonderland i alle dets former: Som oppnåelig og uoppnåelig drøm, som absurditet og som trussel. Det er vanskelig å skille Wonderland fra et mareritt. «Eg forgudar deg, seier du. Så mjuke dei er, tenkjer eg og dreg øyra dine gjennom hendene mine. Mjuke og stive av brusk i dei elastiske kantane.» En fantastisk bok!
Marit Eikemo, Alt inkludert, Samlaget
Med bare noen få enkle eiendeler flytter Agnes og datteren Maja (6) inn i en leilighet i et norsk nabolag. Vi vet ikke hvor de kommer fra, bare at det er viktig å legge fortiden bak seg. Agnes finner møbler og ting til datteren på finn.no, blir kjent med menneskene i nabolaget og med tilfeldige hjelpere som krysser hennes vei. Eikemo er veldig god på å skildre det samtidige norske samfunnet gjennom personenes hverdagsproblemer og konflikter. Den enorme hjelpsomheten Agnes møter overalt viser seg å være fordekt egoisme, alle er seg selv nærmest når det kommer til stykket. Og jeg fikk sånn medlidenhet med Agnes, som er temmelig håpløs på å takle livet sitt. Lena har skrevet om Alt inkludert her.
Javier Marías, Forelskelsene, Forlaget Press
Hver morgen spiser Maria Dolz frokost i den samme kaféen før jobb, og hver dag studerer hun det samme lykkelige paret på avstand. Hun fascineres av dem og forestiller seg hvordan de må leve når de ikke er på kaféen. En dag er mannen død, funnet drept på en parkeringsplass. Boken er en kriminalfortelling og en utforskning av kjærligheten. Jeg leste den for fire år siden, og kan derfor ikke helt gå i detalj lenger, men husker at jeg ble berørt, fascinert og at det var en skikkelig spennende bok å lese.
Ida Hegazi Høyer, Fortellingen om øde, Tiden
Jeg har skrevet om den før, men må bare nevne denne underlige boken igjen. En nærmest absurd roman basert på virkelige hendelser fra begynnelsen av 1900-tallet, da tannlegen Friedrich Ritter i 1929 ville reise til en øde øy og isolere seg fra omverdenen. Kjempestore øgler, en baronesse og elskerne hennes, et historisk mordmysterium. Og et nydelig språk ikke minst.
Lisa Aisato, Fugl, Gyldendal
En bildebok til slutt. Denne supersjarmerende boka til Lisa Aisato handler om en jente som har så lyst til å bli en fugl. Hvem har ikke kjent på den følelsen! Elsker bildene, elsker historien, elsker hovedpersonen. Denne vil jeg gi i gave til alle små barn jeg kjenner.
I tillegg kommer selvsagt klassikere som Forbrytelse og straff og Don Quijote, og en rekke bøker vi har omtalt på bloggen tidligere. Tirill Broch Aakres Redd barna skriver Bruno om her, Hervé Tullets En bok (eller Trykk her, to versjoner finnes på norsk) skriver Kristin om her, og Maria Navarro Skarangers Alle utlendinger har lukka gardiner skriver Gina om her. Evighetsbarna av Beate Grimsrud skriver jeg om her. I et innlegg fra i fjor skrev jeg om følgende nydelige bøker som alle er på salget: de to første bøkene i Elena Ferrantes Napoli-kvartett, Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi, Skarangers Alle utlendinger har lukka gardiner og altså Ida Hegazi Høiers Fortellingen om øde. Klikk her for å lese innlegget. God Mammut!
Folk kommenterer