Jeg har bestemt meg for at nå må jeg begynne å lese krim. Det er PINLIG å ikke vite hva folk snakker om, og det er teit å gå glipp av gode leseopplevelser bare fordi jeg ikke leser bøker som er svarte utenpå.
Men er det Frelseren som skal overbevise meg om at jeg egentlig er en krimleser (noe jeg tror jeg er?). Eller Ti små negerbarn, Menn som hater kvinner eller Nattefokk? Jeg ønsker tips!
Kriterier:
– Jeg er uvanlig lettskremt, og orker ikke noe som minner om thrillere. Dessuten er jeg allerede redd for mørket, besatte mennesker, spøkelser og skogen. Trenger ikke bli mer skremt av det.
– Jeg er ikke så begeistret for det svenskene kaller deckare, altså krimromaner hvis hovedperson er etterforskeren. Jeg har lest Tyvene av Knut Faldbakken og holder på med Marions slør av Roy Jacobsen, og er ikke overvettes begeistret for noen av dem. Dyktig etterforsker, men med personlige problemer? Ikke min kopp te.
– Jeg liker ikke blod og gørr.
– Jeg liker tøffe damer.
Køyr!
Begynne på toppen? Karin Fossums Elskede Poona er omtrent så bra som det blir, og alt annet av Fossum er også verdt å lese. Hvis du er redd for spøkelser og den slags skal du kanskje styre unna Theorin, og liker du tøffe damer må du vel før eller siden lese om Lisbeth Salander. Selv om jeg synes Menn som hater kvinner er bittelitt oppskrytt.
Et annet godt tips kan være Ruth Rendell. Hun er kanskje litt variabel, men når hun er god så er hun virkelig god. Les helst de som ikke har Inspektør Wexford i hovedrollen.
Det er nok vanskelig å komme utenom dyktige etterforskere med personlige problemer i denne sjangeren, så det må du antagelig bare venne deg til. Mange er jo veldig glad i Mankell, jeg synes han også er litt variabel, men f.eks Ett steg etter er vanvittig spennenden!
Også er jo Staalesen alltid et alternativ?
Haha, hm… kriteriene dine ble litt vanskelige, men jeg lurer på om du kanskje vil like The secret history av Donna Tartt? Det er en historie om college-studenter der både lærere og studenter plutselig dør, en i gjengen har gjort det, tenker hovedpersonen, full av mystikk, paranoia, hemmeligheter og ikke minst college-miljøet i USA med det som hører med av karismatiske professorer og medelever. Den ble kåret til en av århundrets beste bøker på tampen av 2000 eller 1999, husker ikke helt, men ja. Bra bok, altså. Også for folk som ikke leser krim.
Jeg er jo storbegeistra for Lars Kepler-bøkene, Hypnotisøren og Paganinikontrakten, men den stryker vel på samtlige kriterier, så det får bli en annen gang.
«Hendelser ved vann» av Kerstin Ekman er ikke den typiske krimromanen du beskriver over, og regnes for å være meget bra: http://bokelskere.no/bok/hendelser-ved-vann/15037/
Min soleklare krimfavoritt er imidlertid «Rosens navn» av Umberto Eco. Med tanke på hvor mye du leser, vil jeg anta du allerede har vært gjennom denne. Boka beskrives bl.a. som «en postmoderne middelalderkrimi»: http://www.litteratursiden.dk/artikler/rosens-navn-en-postmoderne-middelalderkrimi
Jeg ville normalt sagt Andre Bjerke, men tror det går rett ut når du ikke liker skog og spøkelser. Jeg anbefaler allikevel «Nattmennesket» rett og slett fordi den er så fordømt velskrevet (og dessuten artig tidsblikk, da den ble skrevet under krigen). Ta gjerne med Jernvognen av Stein Riverton mens du er i gang (den er virkelig veldig skummel, men samtidig uhyre god. Du kan forsøke deg på tegneserieversjonen til Jason, den er litt mindre intens).
Men klassisk krim: her kommer man ikke utenom Raymond Chandler. Prøv «The Big Sleep» og «The Long Goodbye» for hardkokt privatdetektivkrim, og se gjerne for deg Lauren Bacall i alle damerollene.
Ellers vil jeg anbefale Minette Walters, jeg liker særlig de tre-fire første bøkene hennes og hun passer pent med preferansene dine – tøffe damer, ikke fokus på etterforsker og fint lite spøkelser. Favoritten min er The Scold´s Bridle, Kjerringbissel på norsk. (Jeg er litteraturnerd nok til å like denne delvis på grunn av alle Shakespeare-referansene.)
Agatha Christie er selvsagt aldri feil. Jeg trives best med Miss Marple, men Mord på Orientekspressen og Døden på Nilen er nok paradenummerne hennes. Jeg vil i farten også slå et slag for Sherlock Holmes, og er kanskje aller mest glad i rare, lille De Fires Tegn (men En Studie i Rødt og Hunden fra Baskerville er nok mest klassisk Holmes). Hvis du ikke er sikker på om det er din tekopp kan du prøve noen av novellene, som er vel så bra som romanene.
Og noveller! Nils Nordberg har gitt ut flere antologier med krimnoveller, jeg anbefaler uten videre alle sammen. De er ikke i salg lenger, men ethvert bibliotek med respekt for seg selv bør ha disse inne. Det er en utmerket måte å få smakebiter av forskjellige forfattere på og inneholder mange gode leseopplevelser. Dette er kanskje det aller beste stedet å starte.
Jeg personlig syns du like gjerne kan styre unna Millenuim serien. Skal du lese en av dem så kan du lese Menn som hater kvinner men det finnes mye annen og bedre krim om man først skal bruke tid på det. Tenker du at du vil lese dem for å henge med når folk snakker om de, kan du like gjerne se filmene.
Svenskene er jo veldig gode på krim, men det er vanskelig å finne noe uten etterforskere. Jeg liker Helen Tursten sine bøker om Iren Huss. Tv-serien gikk på tv 2 for ikke alt for lenge siden.
Tysteren var bra! Jeg har lest alt for mye krim, og ble derfor litt skuffet da jeg løste mysteriet ganske tidlig. Men den er bra og ikke minst enkel lesning. Av en eller annen merkelig grunn tenkte jeg en del på Dødelig applaus etter jeg hadde lest denne. Som også er en god bok.
I forhold til Staalesen ville jeg prøvd meg på Dumbo og Maskefjes bøkene. Ikke fordi det er kvalitetsmessig bedre enn Varg Veum bøkene, men det er kjekt å se hvordan en forfatter utvikler seg. Så kan du kose deg med Varg Veum senere, og sette enda bedre pris på dem. I forhold til Varg Veum ville jeg begynt på begynnelsen og ikke brydd med så mye om de siste bøkene som har kommet.
Samme gjelder for Nesbø sine Harry Hole bøker. Flaggermusmannen er min absolute favoritt! Men der har du er virkelig en etterforsker med problemer!
Vil du har tøffe damer ville jeg prøvd meg på Kim Småge sine bøker om Anne-kin Halvorsen. En etterforsker ja, men ikke spesielt plaget. Hadde jeg måttet velge en bok hadde jeg faktisk sagt at du burde lese Sub Rosa av Kim Småge.
Minette Walters hadde jeg helt glemt, men gir full støtte til Annetten på det tipset. Olive tok en øks er kanskje min favoritt, men det er smak og behag.
Og så kom jeg plutselig på en annen godbit også, nemlig Val McDermids Retterstedet. Strålende britisk krim!
Nevnte Hendelser vid vatten er også et knakende godt tips.
Vidar Sundstøls bøker Drømmenes land og De døde vil jeg absolutt anbefale. Den første fikk forfatteren også Rivertonprisen for. Særlig andre bok fikk opp pulsen hos meg. Ulempe: litt mye skog og litt mye thriller i andre bok, men ikke la det skremme deg. Synes også Tom Kristensens bøker skiller seg ut fra den typidske deckare-romanen. Bifaller også tipset om Karin Fossum og Elskede Poona.
Dagbladet hadde forresten en kåring av de beste krimbøkene i 2009: http://www.dagbladet.no/2009/07/27/kultur/litteratur/krim/krimk/krimkaring/7374928/
Kanskje du finner noe her?
Da Rosens Navn ble nevnt kom jeg på en serie jeg helt hadde glemt men liker veldig godt: Sansoms historiske krimromaner om den pukkelryggede advokaten Matthew Shardlake. Første bind foregår nettopp i et munkekloster, men ellers ligner den ikke så mye – Sansom er mye mer opptatt av politikk og historiske omstendigheter enn Eco, som lett fortaper seg i teologi. Bøkene beveger seg i et slags grenseland mellom historiske romaner og krim, og er midt i blinken for meg som har engelsk hovedfag og er mer enn gjennomsnittlig opptatt av Tudor-epoken.
Woho, her er det mange gode råd! Mange jeg ikke har hørt om før, og det er bra – for mye av det jeg har hørt om, tror jeg blir for ekkelt for meg (Nesbø og Millenium, mistenker jeg for å være blod og gørr).
Jeg lager bokmerke av denne siden, som en bra inspirasjonsliste. Det er bare å fortsette å komme med tips. Jeg har lånekort på biblioteket og sannsynligvis mange år foran meg.
Du kan jo begynne med klassikerne, Arthur Conan Doyle sine bøker om Sherlock Holmes (Watson er jo fortelleren) og Agatha Christies Poirot-bøker?
Anbefaler f.eks The Murder of Roger Ackroyd av Agatha Christie. (Tar et fag som heter British and American Crime Fiction i år, kan hende jeg kommer med flere tips etterhvert)
Les Gravstille av Arnaldur Indridason. Stort bedre kan det ikke gjøres.
Du finner ikke sterkere damer enn Chelsea Cain og serien Beautykiller, makaber og en god dose blod og gørr, men det er det verd.
Å, en siste anbefaling: John Dickson Carr. Han KAN være skummel, men er det ofte på en sånn veldig koselig måte som lukter pipetobakk og chestfieldstoler. Han skriver bare en type bok: det lukkede roms mysterium, og har variert det på dusinvis av ulike måter gjennom forfatterskapet. Han har skrevet drøssevis av bøker, jeg kommer på disse i farten: Det hvite hengselet, Den hule mannen og Sort messe (den aller beste av dem, og Andre Bjerkes favorittkrim, om jeg husker rett).
Ja, Indridason har jeg lenge vært nysgjerrig på, etter å ha lest engasjerte begrunnelser fra norsklærerne i landet (masteroppgaven min var en undersøkelse av hva norsklærere leser)
Hvordan gjør Indridason seg på mine kriterier?
Carr høres interessant ut! Jeg liker mysterieløsing. Kanskje jeg burde satt opp dét som ett av kravene?
Dickson Carr/Carter Dickson er briljant ja. Langt å foretrekke fremfor Christie synes jeg, og Sort Messe er antagelig den aller beste av dem. Kanskje den beste kriminalromanen av dem alle, mener i hvert fall mange. Den er vel forresten gjort av Radioteateret tror jeg? Antagelig vel verdt å høre på om det lar seg spore opp!
Med dine kriteriers høye pysefaktor, bortsett fra behovet for tøffe damer, er det fristende å anbefale ‘Frøken detektiv’:)
Alvorlig: PD. James’ Cordelia Grey er et voksenalternativ – den første boka: ‘En upassende jobb for en kvinne’ var forfriskende for sin tid, husker jeg. Det er mulig at hun er passé i dag.
Hvis tøffe kvinner ikke er veldig viktig, vil jeg imidlertid på det varmeste anbefale en serie som er unevnt av andre – en klassiker som også har vært TV-filmet med stort hell:
Rex Stouts bøker om den eksentriske orkidé og gourmet-snobben Nero Wolfe er velskrevne, humoristiske og småfiffige hva angår løsninger, og de inneholder en god porsjon stikk til oppblåste autoriteter og klumsete myndigheter som er tidløse i sin tendens. Lekende krim!
Anbefales også varmt her, mer akademisk:
http://www.thrillingdetective.com/wolfe.html
Viss du ikkje er så glad i skummel krim, kan eg anbefale deg serien om Precious Ramotswe av Alexander McCall Smith. Første boka heiter Damenes detektivbyrå. Handlinga foregår i Botswana i Afrika, og om korleis Precious prøver å etablere og drive eit detektivbyrå: kanskje ikkje så mange voldsomt spennande saker, men hovudpersonen er ei tøff dame. Bokmelding her: http://bokmerker.org/?p=2145. Viss dette blir for kjedeleg så prøv litt meir spennande og «ekte» krim med t.d «Den som graver en grav» av islandske Yrsa Sigurdardottir: http://bit.ly/fMpkg4
Siden du er nybegynner i krim, men dreven i annen litteratur (såkalt kvalitets-) ville jeg anbefalt å rette blikket dit hvor det ligger et samfunnsengasjement bak bøkene. Det er ihvertfall det jeg finner i noe krim, og ofte savner i annen skjønnlitteratur: Forfattere som våger å mene noe om samfunnet, ikke bare på familieplan, men arbeidsliv, maktstrukturer etc. Det hjelper jo også om forfatterne er språkbevisste, så du ikke blir stoppet av vill ergrelse over språklige blomster og pjatt. Noen anbefalinger:
1) Liza Marklunds krimromaner handler om tøff dame som er reporter, ikke etterforsker. Pageturners med feministisk vinkling, ganske lettbeinte, men avismiljøet er morsomt å få innblikk i også uavhengig av krimvinkelen, syntes jeg.
2) Jeg tipper at du vil like bøkene til Åsa Larsson, selv om hun skriver om en etterforsker: tøff dame som flytter fra storstaden Stockholm til lite sted i Nord-Sverige. Bøkene hennes er språklig gode og funker psykologisk også. Tror alle sammen er oversatt til norsk.
3) Og mens vi er inne på arktisk krim: Norske Jorun Thørring skriver både om en samisk mannlig etterforsker i Tromsø, og en kvinnelig i Paris. Jeg har bare lest de nordnorske, men syntes de var spennende, gode bilder sitter igjen i hodet flere år seinere, og deilig med noe som foregår et sted i landet jeg ikke kjenner så godt!
Indridason er veldig bra! Og Chelsea Cain – men en del blod og gørr der, ja… Ta en titt innom bloggen min- jeg leser nesten bare krim og har skrevet en del anmeldelser der.
@Kristin: Puslete og forsofne etterforskere kommer du ikke unna hvis du vil lese krim. Erlendur hos Indridason er trist, har problemer med barna, dårlig kjærlighetsliv osv. Men Gravstille er en av de få krimbøkene jeg husker godt selv om jeg leste den for flere år siden. De finner et skjelett, undersøkelser viser at det er 70 år gammelt. Mens de graver det fram, rulles det opp en familiehistorie så rystende at du ikke kommer til å glemme den. Og hvis du liker forfatteren, kan du fortsett med Myren hvor det fantastiske genregisteret på Island spiller en vesentlig rolle.
OK, jeg vet jeg sa det forrige var min siste anbefaling, men: når det nevnes arktisk krim her må jeg nesten ta med «Frøken Smillas fornemmelse for snø» av Peter Høeg. Jeg er stor fan av Høeg og leser alt han setter navnet sitt på – best likte jeg vel Fortellinger om natten – men Smilla er det eneste han har skrevet som befinner seg i krimlandskap. En slags grønlandsk magisk realisme? Uansett: det var vel gjennombruddsromanen hans, og jeg liker den veldig godt.
Marions slør er dårlig, synes jeg! http://annikken.blogspot.com/2009/10/marions-slr.html
Ellers så tror jeg du blir positivt overrasket over krim….jeg er også veldig mørkredd, (blir kjemperedd av å lese Harry Potter feks!!) men liker allikevel krim. Det er litt tilvenning, egentlig.
Redd for at jeg har lite forslag her, den eneste krimmen jeg liker er skummel og guffen. Elsket Gideon Fell og John Dickson Carr, men det er jo nærmest for grøssere å regne.
Ellers anbefaler jeg å se «The Wire», amerikansk TV-serie som er bygget opp mer som en roman enn en TV-serie. Den dekonstruere den amerikanske krim/polit serien fullstendig, og er breddfull av samfunnskritikk og systemkritikk generelt. Beste jeg har sett (og lest) av «krim» innen noe medium.
Og The Wire er på en måte basert på bøkene «The Corner» og «Homicide» av David Simon. Basert på er kanskje ikke riktig, siden The Wire står for seg sjæl, men Simon var en av folka bak The Wire, og når vi er inne på The Wire, så er George Pelecanos manusforfatter til noen av episodene, og han skriver også krimbøker – verdt å sjekke ut?
Hilsen trådnøster/informant Strømsborg
Minette Walters, helt klart!
og denne! http://bokmerker.org/?p=6090
ikke en tøff dame, men ei jævlig tøff jente 8)
Min gode bibliotekarkone anbefaler tetralogien av Ann Cleeves, handling fra Shetland. Fjerde boken er akkurat oversatt og gitt ut på norsk.
http://3.ly/7ABV
Kan berre seie meg samd med Hjorten som nemner «Elskede Poona» – det er ein av dei vakraste kjærleikshistoriar eg har lest, samtidig som det er krim.
Og i løpet av ei helg las eg, nesten utan stopp; «Den hvite løvinne» av Mankell, ei anna som var frykteleg spennande, men der du kanskje har sett filmen, er Peter Høegh si bok «Frøken Smillas fornemmelse for snø»
Personlig har jeg lest ganske lite krim og jeg har ikke noen stor interesse for det heller, men jeg ble virkelig glad i «Dødsberømt» av Ben Elton, en bok jeg har lest to, tre ganger. Det er vel teknisk sett ikke den mest velskrevne boka i verden, men den er veldig underholdende, går fort og lese og jeg syns hele oppklaringsseansedelen på slutten er engasjerende nok til å alene være grunn nok til å lese boka. Ben Elton er en kul fyr ;)
Etter kriteriene dine ville jeg sjekket ut f.eks «Renkesmed» av Sarah Waters. Jeg har skrevet en anmeldelse av denne her:
http://bibliotekeroglabyrinter.wordpress.com/2010/05/16/gotisk-krim/
Støtter også opp om Minette Walters (som jeg virkelig tror du ville like), og kanskje P.D. James.
Hvis du ikke liker etterforskere med personlige problemer og kaotiske liv, og heller ikke liker groteske beskrivelser osv., er Agatha Christie perfekt. Poirot er alltid artig, og Miss Marple er tøff som få, og alltid smartere enn politiet. Veldig gøy! Og stort sett alltid relativt vanskelig å gjette seg til morderen. Den som av mange er ansett for å være hennes beste, og som verken inneholder Poirot eller Miss Marple, er And Then There Were None. Men den er av hennes skumlere.
Ellers synes jeg Håkan Nesser sine bøker om (etterforskeren, kremt) Barbarotti er veldig bra. Det handler for så vidt litt om livet hans i tillegg til mordmysteriet, men Nesser er en av få nå til dags som ikke forsøker å skape så groteske mord som mulig – fokuset er heller på selve etterforskningen. Som hos Christie. Og det liker jeg.
Hvis du liker tøffe damer anbefaler jeg «Den som leter» av Amanda Kyle Williams, Riktignok er noen av scenene litt blodige, men hovedpersonen er skikkelig tøff.
Og vil du ha litt krim utenom det vanlige anbefaler jeg «Døderommet» av Susanne Staun. Hun er kritikerrost i hjemlandet, men bøkene hennes har aldri blitt kommersielle suksesser. Hun har en kul hovedperson som er rettsmedisiner, men hun har et skikkelig trøblete privatliv. I denne boken er sistnevnte likevel ikke slitsom.
«Mørke rom» av Gillian Flynn har også en hovedperson som er meget, meget spesielle. Hennes bøker er veldig mørke.
Ps: Beklager skriveleifene ;)