Tiden går liksom saktere om sommeren, man får muligheten til å tenke, ta det med ro og lese mer enn man kanskje har gjort i løpet av våren. Vi i Bokmerker-redaksjonen deler det vi har tenkt å lese i sommer.

Mari

Mari med sekk og tåkeheimen bak seg  Jeg har gått bananas på bokhandler i det siste, dermed håper jeg på å få lest en del i sommer. Men så skal jeg gifte meg, og jeg innser at mye av fritiden går til helt andre ting enn lesing. Derfor kan det hende det blir med drømmen om boksommer i år.

Jeg tenkte å gjøre meg ferdig med F-ordet av Martha Breen, Maiken Schultz og Jenny Jordahl og kanskje fullføre Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Marquez. Videre tenkte jeg å begi meg tilbake til fantasy-land, der min blivende mann har kommet med mange anbefalinger uten at jeg har rukket å fulge opp. Siri Pettersens Odins barn blir nok første stopp, og Lene Kaaberbøls Skammer-serie stoppet etter. Jeg skal dessuten nyte de to delene av diktsamlingen Sykling i søvne av Einar Økland, som jeg syns passer perfekt til rolige sommerkvelder.

Bryllupsreisen går til Island og jeg åper å få lest noe derfra, men har ikke funnet noe jeg har følt jeg bare måtte plukke opp enda. Har du en anbefaling til meg setter jeg stor pris på det!

 

Linda

lindairlandJeg er så heldig å ha en jobb som tillater meg å høre på lydbøker, så sommeren kommer antageligvis til å fylles med mange lange bøker. Jeg ble akkurat ferdig med The Mill on the Floss av George Eliot som jeg blir mer og mer begeistret for, smart dame. Jeg skal begynne på begynnelsen av forfatterskapet hennes og jobbe meg utover, men det spørs om jeg rekker mer enn én roman til før høsten kommer. Siden jeg liker å ha mange leseprosjekter samtidig som jeg jobber meg gjennom parallellt, har jeg også et aldri så lite Dickens-prosjekt på gang. Jeg leste halve romanen om David Copperfield da jeg var yngre og likte den veldig godt, men jeg tror kanskje jeg måtte levere den tilbake til biblioteket og derfor aldri ble ferdig med den. Og siden har jeg aldri følt behovet for å begynne på ny, verken på den eller en annen bok av ham, før nå. Akkurat nå leser jeg Bleak House, den er litt som Prosessen av Kafka, bare morsommere og tristere. Ler høyt på jobb og får rare blikk. Det er litt skummelt med så kjente forfattere, man kan fort bli skuffet på grunn av for høye forventninger, men Dickens har ikke skuffet meg enda. Håper å få lest i hvert fall én til av hans romaner i løpet av sommeren.

Jeg skal også fortsette med À la recherche du temps perdu av Proust i sommer. Jeg har fortsatt ikke helt funnet ut om Prousts intensjon var å være så morsom som jeg synes han er, men det gjør kanskje ikke noe. Jeg skal begynne på bind fire, Sodom and Gomorrah. Jeg har for det meste lest dem på engelsk, utenom det første bindet som jeg leste i den norske oversettelsen fra 1968. Er det noen som har noen tips om gode oversettelser enten på engelsk eller norsk eller som har noen formening om den nye norske utgaven?

I vinter begynte jeg ved et uhell å lese meg gjennom bibliografien til Virginia Woolf. Jeg dro på fotballtur til London og måtte selvfølgelig utnytte muligheten til å handle med meg noen bøker. Jeg fant en nydelig utgave av utdrag fra dagbøkene til Woolf redigert av Leonard Woolf, mannen hennes. Jeg hadde lest To the Lighthouse to ganger før, en gang hvor jeg ikke skjønte noen ting og en annen gang hvor jeg elsket den, men ikke noe særlig mer enn det. I dagboken skrev hun så fint om å skrive og de forskjellige bøkene hun arbeidet med at jeg begynte å lese bøkene hun skrev om samtidig som jeg leste dagboken, men jeg ble ikke helt ferdig. Jeg har blandt annet veldig lyst til å få lest Between the Acts og A Room of One’s Own i løpet av sommeren.

Jeg leser også Bergeners av Tomas Espedal, The Modern Mind – An intellectual history of the 20th century av Peter Watson (en lettlest og spennende populærhistorie bok, anbefalles!) og The Resurrection of Rome av G. K. Chesterton sammen med min mann. Vi skal en tur til Roma på høstferie og tenkte det var fint å lese om en annens opplevelse av byen. Siden det er Chesterton det er snakk om, blir det mer om hva han tenkte på når han var i Roma enn om selve byen, men det er fint, han skriver så levende og morsomt.

Også skal jeg endelig få somla meg til å lese Også det uforsonlige finnes av Anne Helene Guddal, som jeg har hatt lyst til lenge. Og kanskje Hundene i Tessaloniki av Kjell Askildsen og Vil ikke reise, kan ikke bli av Helene Guåker, men sommeren er kortere enn jeg tror. Jeg pakker alltid for mange bøker i kofferten.

Gina

_30_00158Jeg har ikke sommerferie på Universitetet før til helgen, så jeg har ennå ikke rukket å finne sommerpulsen. Selv om jeg hadde en liten forsmak da jeg var hjemme i bryllup forrige helg. Da lånte jeg blant annet med med Vinterindianere av Anne Gjeitanger og Om mørke av Josefine Klougart på biblioteket. Disse blir lektyre de første dagene i Cambridge med opphavet til helgen. Håper å få lest en del hundre sider i løpet av turen. Jeg må i hvertfall få opp farten, dersom jeg skal klare å lese flere bøker enn i fjor (46). Ellers har jeg lyst til å lese Europa av Amalie Kasin Lerstang og Roland Barthes Fragmenter av kjærlighetens språk som har ligget på nattbordet mitt lenge. Også har jeg som Linda en plan om å lese fjerde (eller har jeg alt kommet til femte?) bind av på Sporet av den tapte tid. Jeg må dessuten skrive to lengre oppgaver i løpet av ferien, så da blir det nok et par runder til av Roland Barthes S/Z og Derridas Postcard, pluss en rekke akademiske artikler på meg.

Lena

581789_10152858163835557_263338980_n

Som hver eneste sommer tidligere, er jeg også i år alt for ambisiøs når jeg ser for meg hva jeg skal få lest før høsten kommer snikende. For øyeblikket har jeg dukket ned i Inger Christensens Alfabet, som omtrent alle poesielskere jeg kjenner har anbefalt meg. Her om dagen satt jeg på ei seter i Trøndelag og leste den, med sola i ansiktet og kyr som rautet fornøyd tuslende omkring – anbefales. På nattbordet ligger noen bøker jeg håper å få lest nå, blant annet Per Pettersons Jeg forbanner tidens elv og Lars Ramslies Biopsi. Har også begynt på Ingrid Z. Aanestads gjendiktning av Patti Smiths Woolgathering, hvor man får lese både den originale engelske og den norske versjonen side om side – anbefales spesielt for folk som fascineres av språk og oversettelse. Ellers holder jeg på å stifte bekjentskap med Tor Ulvens forfatterskap, og skal koble meg helt av verden noen dager og reise av gårde til Siri Pettersens univers, hvor Odins barn er første holdeplass – en flott ferie for oss uten feriebudsjett.