Her hjemme har Drammensbiblioteket som det første i Norge akkurat gått i gang med utlån av e-bøker, og alle hjerter fryder seg over muligheten til å laste ned ei bok, eller ti, i stedet for å måtte drasse de med seg i et ekstra nett som ender opp med å gjøre dagen din noen kilo tyngre enn nødvendig. Vi liker bøker, så klart vi liker bøker, de fysiske bøkene; paperback og innbundet, tynne og tykke, med vakre/kule/stilige/stygge omslag som pakker inn innholdet som mer enn bare tekst. Med den fysiske boka blir teksten til et konsept. I tillegg lukter papir godt og det er fint å kjenne teksturen med fingertuppene.
Men vi liker e-boka også, og det gjør vel stort sett alle som har prøvd ut lesebrett. Mulighetene er så mange, du kan gå rundt med 1000 bøker i lomma og de veier ikke mer enn noen gram. Å være lesehest med lesebrett betyr at du kan fylle kofferten din med klær når du skal ut og reise, i stedet for bøker.
Her hjemme er altså e-boka fremdeles i en startfase. Over dammen er ståa litt annerledes. Der lokker Barnes & Noble College Sellers studenter med nedlastbare «College Kick-Start Kit», en startpakke som inneholder klassiske verk som «The Canterbury Tales», og oppskrifter på ramen-nudler, for å få disse gjenstridige bokelskende studentene til å gå over til NOOKstudy, en software-applikasjon som gjør at man kan «navigere» e-tekstbøker på både Mac og PC. Men studentene klinger seg fremdeles til mediet de vokste opp med, og det til tross for at det er dyrere enn e-bøkene. Det er det samme som med musikkbransjen, når du kjøper ei cd-plate betaler du ikke bare for musikken, men innpakning, markedsføring og managment (om ikke mer).
Så når kommer bokbransjen til å oppleve pirat-tidsalderen?
Kanskje var de heldige. Da piratene var på høyden var det fremdeles ikke utviklet særlig gode løsninger for å lese lange tekster, og nå har vi sakte men sikkert begynt å venne oss til å ikke laste ned i vilden sky, ikke nødvendigvis fordi vi har blitt mer samvittighetsfulle og/eller lovlydige, men fordi vi fikk iTunesstore og Spotify. Kanskje aller mest Spotify, med sine etterfølgere.
Så når e-bokmarkedet nå begynner å vokse er vi allerede vant til å betale for ting.
Likevel mener Erik Wilberg, medieforsker ved BI, at framtiden kommer til å se langt færre bokhandler av den fysiske sorten. «På lengre sikt vil [e-boka] ta over,» sier han.
Og så snart all kunnskapen fra bøkene er digitalisert og en ny generasjon med digitalister inntar universitetene, vil det kanskje gjelde akademia også.
Den som lever får se.
Oooh, Nook er så pen. Desverre er det nok litt ventetid før den eventuelt kommer hit…
Den fysiske bokhandelen blir nok værende, men om det er plass til en hel gjeng med kjeder som alle har ca. samme utvalg og samme priser er jeg mer usikker på.
Det tror jeg også, Axel. Nisjemarked for fysiske bøker vil det nok alltid være, tror jeg. Kanskje jeg bare er gammeldags/nostalgisk, men vi er jo tross alt sansende vesener, og jeg tror vi liker å ta på ting. Holde dem i handa liksom. I alle fall når det er noe vi virkelig vil ha.
Det er også litt interessant å tenke på hvordan (og om) vårt forhold til litteratur vil forandre seg med digitaliseringa. Jeg har i alle fall et annerledes forhold til musikk nå enn da jeg kun hadde cd-plata. Men det kan jo også være jeg som bare har blitt eldre, who knows.
Jeg klarer rett og slett ikke helt bestemme meg for hva jeg synes. Jeg synes jo det hadde vært morsomt med en slikt snertent lesebrett – men jeg liker jo også veldig godt den fysiske boken. Å se bunkene vokse, se det (skremmende) tjukke støvlaget. Vanskelig valg!
Tipper alt dette pratet om sjarmen med den fysiske boka (lukt, voksende bunke, fysisk ting å ta på, etc) vil dabbe av etterhvert, akkurat som det gjorde det med CD-en. Folk pratet seg varme om hvor viktig det var med en fysisk manifestasjon av det de hadde kjøpt. Velvel, det stakk ikke så voldsomt dypt, nå går platebutikkene konken en etter en og de som er igjen selger mer spill og DVD-er enn plater.
Til slutt så er det nok bare en gjeng med nostalgikere som kjøper papirbøker, for sjarmen sin del, akkurat som det er en gjeng med nostalgikere som holder liv i en håndfull vinyltrykkerier.
Med all respekt.
kasiopeiia: jeg er veldig enig. men jeg vil ha et lesebrett med tida. kan ikke ha alle disse bøkene liggende rundt og samle støv og okkupere plass. trenger en clean tilværelse. ikke at jeg vil kvitte meg med alle bøkene mine heller da. en fin balanse :)
Vegard: jeg er ikke enig. salget av lp-plater har jo økt de siste årene (og i 2007 var det mange saker om at det var blant de yngste at salget økte), og det var vel ikke så mange som var så veldig nostalgiske over selve cd-plata? det var vel mer innpakninga rundt den. booklets, coverbildene, tekstene. vi har jo vært vant til at musikk er et fysisk produkt i mange mange år. vanskelig å se for seg at det forsvinner helt, merchstanden i forbindelse med konserter for eksempel? kanskje jeg bare er fantasiløs, men jeg tror det fremdeles vil bli solgt fysisk musikk i framtida.
men hvem vet, det blir kanskje en subkultur mer enn mainstream. men subkulturer holder liv i mye. bare se på rockabillyene.