Her hjemme har Drammensbiblioteket som det første i Norge akkurat gått i gang med utlån av e-bøker, og alle hjerter fryder seg over muligheten til å laste ned ei bok, eller ti, i stedet for å måtte drasse de med seg i et ekstra nett som ender opp med å gjøre dagen din noen kilo tyngre enn nødvendig. Vi liker bøker, så klart vi liker bøker, de fysiske bøkene; paperback og innbundet, tynne og tykke, med vakre/kule/stilige/stygge omslag som pakker inn innholdet som mer enn bare tekst. Med den fysiske boka blir teksten til et konsept. I tillegg lukter papir godt og det er fint å kjenne teksturen med fingertuppene.

Skjerm vs sjarm. Foto: typedesk.com

Men vi liker e-boka også, og det gjør vel stort sett alle som har prøvd ut lesebrett. Mulighetene er så mange, du kan gå rundt med 1000 bøker i lomma og de veier ikke mer enn noen gram. Å være lesehest med lesebrett betyr at du kan fylle kofferten din med klær når du skal ut og reise, i stedet for bøker.

Her hjemme er altså e-boka fremdeles i en startfase. Over dammen er ståa litt annerledes. Der lokker Barnes & Noble College Sellers studenter med nedlastbare «College Kick-Start Kit», en startpakke som inneholder klassiske verk som «The Canterbury Tales», og oppskrifter på ramen-nudler, for å få disse gjenstridige bokelskende studentene til å gå over til NOOKstudy, en software-applikasjon som gjør at man kan «navigere» e-tekstbøker på både Mac og PC. Men studentene klinger seg fremdeles til mediet de vokste opp med, og det til tross for at det er dyrere enn e-bøkene. Det er det samme som med musikkbransjen, når du kjøper ei cd-plate betaler du ikke bare for musikken, men innpakning, markedsføring og managment (om ikke mer).

Nook-study

Så når kommer bokbransjen til å oppleve pirat-tidsalderen?

Kanskje var de heldige. Da piratene var på høyden var det fremdeles ikke utviklet særlig gode løsninger for å lese lange tekster, og nå har vi sakte men sikkert begynt å venne oss til å ikke laste ned i vilden sky, ikke nødvendigvis fordi vi har blitt mer samvittighetsfulle og/eller lovlydige, men fordi vi fikk iTunesstore og Spotify. Kanskje aller mest Spotify, med sine etterfølgere.

Så når e-bokmarkedet nå begynner å vokse er vi allerede vant til å betale for ting.

Likevel mener Erik Wilberg, medieforsker ved BI, at framtiden kommer til å se langt færre bokhandler av den fysiske sorten. «På lengre sikt vil [e-boka] ta over,» sier han.

Og så snart all kunnskapen fra bøkene er digitalisert og en ny generasjon med digitalister inntar universitetene, vil det kanskje gjelde akademia også.

Den som lever får se.