En av våre faste lesere, som opererer på Twitter under navnet @løpeglad, spurte om vi ikke kunne skrive noen ord om bokhøsten. Og vi er selvsagt ikke tunge å be! Her kommer derfor noen linjer om hvilke utgivelser vi ser mest frem til i bokhøsten 2015.
Lena
Jeg har jo allerede kastet meg glupsk over en av de romanene jeg hadde høyest forventninger til, nemlig Marit Eikemos Alt inkludert. Kanskje er det noe i det vestlandske springvannet (som jeg i så fall gjerne vil ha en liter eller fem av selv): så mange av mine favoritter bor eller har vokst opp på den sida av landet: Marit Eikemo; Agnes Ravatn; Tina Åmodt; Gunnhild Øyehaug og Olaug Nilssen. To av vestlandsforfatterne jeg har store forventninger til denne høsten er Linda Klakken og Pedro Carmona-Alvarez, begge med diktsamlinger hvor familie eller familiære relasjoner ser ut til å være av betydning. Klakkens Åtte minutter (Flamme) blir hennes tredje. De to foregående, Mamma, kone, slave og Skriv ferdig boka om livet ditt har jeg jo ropt og jublet høyt for tidligere, og jeg både håper og tror Ålesunds poesiskatt vil levere igjen. Pedro Carmona-Alvarez kommer med Samtaler med onkel Nica og tante Viola (Kolon). Carmona-Alvarez står støtt i poesisjangeren, og basert på utdragene jeg har hørt ham lese fra denne, er det mange brede glis og latter i vente. I tillegg er samme mann, sammen med Gunnhild Øyehaug, straks aktuell med en gjendiktning av PJ Harvey (Samlaget). DET skal bli gøy å lese. Ellers gleder jeg meg selvfølgelig til Merethe Lindstrøms nye roman Fra vinterarkivene, denne gangen utgitt på Oktober. Denne uka leste jeg Det som en gang var jord av Simon Stranger (Tiden). Som den middelmådige ordspillmakeren i meg sier: Don’t be a stranger to Simon Stranger. Og helt til sist må jeg nevne en av mine store heltinner, Miranda July, hennes første roman kommer i norsk språkdrakt nå, med tittelen Den første slemme mannen (CappelenDamm).
Utover selve bøkene, vil jeg oppfordre alle som bor i eller i næreten av Oslo om å sjekke ut programmene til Litteraturhuset, Litteratur på Blå og alle andre flotte steder som til stadighet tilbyr virkelig gode litteraturarangementer, åpne for alle og svært ofte gratis eller med lave billettpriser. Det skjer mye spennende året rundt, men høsten er ofte ekstra fullpakket. Vil spesielt trekke frem Norsk-amerikansk litteraturfestival, som finner sted 3.-5. september på Litteraturhuset, den er et absolutt høydepunkt for meg. I år får jeg bare med meg bruddstykker, men det er altså gratis og åpent for alle. Litteraturtidsskriftene på Blinder’n arrangerer for første gang litteraturfestivalen STED, på Blinder’n altså, 10. og 11. september. Også verdt å sjekke ut. Fedigsnakka har booka Rockefeller 23. november, en hvilken som helst grå mandag for noen, bursdag og dermed tidenes bursdagsgave for undertegnede, med blant andre Kjersti A. Skomsvold, Fredrik Høyer og Agnes Ravatn på plakaten. En stund til ennå, men jeg ville sikret meg billett om jeg var deg. Så la høsten bare komme, sier jeg.
Gina
Lufta, løvet, bøkene. Det er mange grunner til å like høsten generelt, og enda flere grunner til å like denne bokhøsten spesielt. Jeg har allerede prøvesmakt den (det er visst gastronomisk tema i redaksjonen i dag) mens jeg tynet det siste av sommeren på en strand der Oslofjorden er på sitt smaleste. Der slukte jeg både Erlend Wichnes Hav, Sløyd (Flamme) og Maria Dorothea Schrattenholz Atlaspunkt (Oktober), to sterke debuter. Kristian Bergquists Ild til oss (Oktober) svelget jeg hel senest i dag, der jeg lå på et håndkle i Tøyenparken den aller siste norske sommerdagen, før Berlinhøsten kaller. Skal definitivt leste mer Bergquist i høst. Etter alt jeg har hørt om Det som en gang var jord av Simon Stranger (Tiden) skal nok denne nytes på samme måten som andre bra ting som kommer opp av jorden om høsten. Ellers er det spesielt Forlaget Oktober som skal få være gjest ved kjøkkenbordet mitt denne høsten. Jeg fikk smaken for Morten A. Strøksnes bidrag i norske Granta for et par år siden, så hans Havboka står nok aller øverst på menyen. Jeg har også store forventninger til Hans Petter Blads Å leve biografisk og Inger Bråtveits Alice A4. Også skal jo Karl Ove Knausgårds Om høsten og Om vinteren inntas med noe sterkt i glasset på stormfulle kvelder.
Mari
Jeg gleder meg til løvet skifter farge og det er innafor å sitte på sofaen med en kopp kaffe og en god bok, fordi man ikke lenger skal utnytte lange lyse kvelder. Jeg kjenner at jeg trenger litt humor nå på høsten, og gleder meg til å ta fatt på Ingrid Winters Makeløse Mismot av Janne Stigen Drangsholt (Tiden) som i følge omtalen skal være et møte mellom Erlend Loe og Bridget Jones. Jeg ser da for meg Erlend i den klassiske julegenseren fra Bridget Jones filmen, og tenker det blir fint selskap utover høsten. Ellers gleder jeg meg til å sette meg ned med Maria Dorothe Schrattenholz sin debut Atlaspunkt (Oktober), som Gina slukte. Jeg er også veldig nysgjerrig på Bjørn Arnesons Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten (Tiden), hvordan fungerer en interaktiv roman? Videre har jeg lyst på en novellesamling å lese på bussen, men jeg har ikke bestemt meg helt for hvilken og de siste dagene har jeg vært alt for trøtt til å holde øynene åpne eller hodet med meg. Derfor skal jeg leite litt til i den spennende bokhøsten etter en jeg tror passer meg eller som jeg absolutt aldri har hørt om før.
Fint innlegg! Sjøl gleder jeg meg til Helga Flatlands Vingebelastning, og ville tipse Mari om ei mulig novellesamling, nemlig Over elva av Laila Stien. Den likte jeg godt, og den får strålende anmeldelser over hele linja nå.
Tusen takk for tips! Skal helt klart sjekke den ut.
Hurra for bokmerker! Tusen takk:)