Jeg har kjøpt en norsk e-bok til Kindle!

Og jeg klarte det. Jeg er med andre ord udødelig. Jeg kan klare alt. Det er ingenting som stopper meg lenger. Jeg vil understreke hvor mye det hjalp å bruke guiden fra ebokhylla mi. Jeg skylder henne det meste!

Utgangspunktet er bildet til venstre her. Og jeg bare «Det MÅ gå an å få norske romaner i et mer håndterlig format enn det der! Jeg kommer til å få senebetennelse hvis jeg skal begynne på denne!»

Jeg har hørt mine ting om norske e-bøker. Du har sikkert hørt dem, du også. Men jeg har også nylig hørt Kristenn Einarsson (leder for Forleggerforeningen) si at nå er det superenkelt å kjøpe e-bøker (til hvilket Ida Jackson svarte et høylydt HAH!) Og jeg ville ha norske e-bøker. Så her er min ferd til norske e-bøker på Amazon Kindlen min. 35 minutter tok det.

Skritt 1: Finne bok jeg vil lese! Det var ikke så vanskelig. På Aschehoug sin side sto det bare «Gå til www.bokskya.no for å se hvem som tilbyr ebøker.» Det var ingen lenke. Men jeg kan heldigvis skrive inn adresser i adressefeltet selv.

Hei Bokskya! Hyggelig å treffe deg, jeg har hørt mye om deg. Og… vel, jeg har sagt dumme ting, du har sagt dumme ting – la oss starte med blanke ark og fargestifter, hva? Flott! Men… Nå forteller du ikke hvor jeg finner boken? Jeg må søke selv i alle disse systemene? Okei…

Jeg søkte, og fant den billigst hos Bokkilden. Hei Bokkilden! Deg kjenner jeg fra før. Dette blir bra.

Jeg legger i handlekurven, og går mot kassen…

Så har jeg selvfølgelig glemt passordet mitt til Bokkilden, og må prøve etpar ganger. En vanlig del av prosessen.

Hurra! I can haz e-bok!

Hurra! Jeg finner e-bok! Og laster den ned! Snart i mål!

Legger filen over til kindlen. Det funker… ikke. Litt for optimistisk der. Okei, greit, det er tydeligvis noe mer som skal til.

g-o-o-g-l-e-.-c-o-m….

Herrejemini og takk frelseren for denne guiden her. Ebokhylla mi, du fortjener all åtgaum og jordisk gods. En femtrinns guide! Med installasjon av bare tre programmer! Vel vel, her er det bare å sette i gang!

Jeg hadde ikke Adobe-konto. Det har jeg nå.

Og jeg kan logge inn med min nye konto! Tjoho!

Laster ned program 2 for dagen: Calibre.

Sånn ser det ut når man laster ned på en Macbook, altså.

Finne ut hva slags Kindle jeg har, greit, greit, kakebit. (Ekstremt observante lesere legger kanskje merke til at plutselig er twitter i bakgrunnen. Jeg skrøt.)

Øh, finne e-postadressen til kindlen min – ikke like liten kakebit. Jeg måtte gugle, inn i hjelpesenteret til Amazon, ut igjen, inn igjen, og til slutt fant jeg en knapp der jeg fant ut at det var egentlig en logisk adresse. Nå har jeg glemt hvor jeg fant det, så sorry, hvis noen andre sliter med det samme.

Den enkle femtrinnsguiden viser seg å ha endel underpunkter.

Se så flink jeg er til å laste ned programmer! Skulle tro jeg hadde gjort det før!

Calibre! Finne ut hvor man legger til installerte plugin-filer! Det tok litt tid (3 minutter, som man kan se av uret.)

Errormeldinger som ikke egentlig var errormeldinger, bare informasjon om prosessen. 2 per plugin. Trykket 10 ganger OK her.

Milde masurka. Bok i leselig format! Nå gjelder det bare å få den på kindlen.

Inn i Calibre med boken.

Ut med epub, inn med mobi.

Ikke så mye annet å si her enn at nederst til høyre vises det at prosessen er i gang.


Hurra!

Det ble litt knoting på slutten også, men jeg ble så entusiastisk at jeg lastet ned to nye e-bøker i samme slengen. Så var det bare å legge det over på kindlen. Lykke!

Kristin Storrusten

Kristin Storrusten (28) er organisasjonskonsulent i Norsk Bibliotekforening, leser sabla masse bøker og har en mastergrad i litteraturformidling.

Latest posts by Kristin Storrusten (see all)

0

18 comments on “Jeg har kjøpt en norsk e-bok til Kindle!”

 1. Eli Frisvold sier:

  Bare en ting å si: dæggern!

 2. Ebokhylla mi(Marianne) er en dyktig dame :) Jeg lærte konverteringen fra henne også.

  Bokskya ser for meg ut til å gjøre prosessen unødvendig tidkrevende, jeg har vært inne der tidligere men det er ikke et nettsted jeg kan se at jeg personlig har behov for.

 3. Et annet program som er smart, hvis man kjøper norske ebøker med kopisperre, er epud DRM removal. Programmet koster cirka 150 norske kroner, men til gjengjeld fjerner det alle kopisperrer med et enkelt klikk.

  Skulle personlig ønske at det var like enkelt å kjøpe norske ebøker som det er å handle engelske på amazon, og at prisene var lavere. Får innimellom inntrykk av at dette er laget unødvendig komplisert fordi forlagene ikke ønsker stort eboksalg på bekostning av de innbundne bøkene.

 4. Hans sier:

  Du kan også:
  1. stripp for DRM
  2. konverter til mobi med http://ebook.online-convert.com/convert-to-mobi
  3. send mail til kindle-adressen din med emne «convert» og mobi-filen som vedlegg.

 5. Marianne sier:

  Grattis Kristin! :-) Kjekt å se at du fikk det til! Alltid litt tidkrevende første gangen når programvaren skal installeres, men når det er gjort så er det tut og kjør med de neste bøkene. Håper du fikk med deg detaljen «Send to Kindle» hvor du kan sende den ferdig konverterte filen direkte til Kindle’n uten å gå via mail. Kjekk sak :-)

 6. pr0nin sier:

  Mulig jeg husker feil, men er rimelig sikker på at Send to Kindle automagisk konverterer fra epub til «kindleformat» samtidig som den sender. Må fremdeles fjerne dem, men ett steg mindre.

  Er

 7. mostraum sier:

  Godt jobba!
  Har ikkje funne ei norskspråkleg bok som eg har hatt nok lyst på til å gjere denne prosessen, men den dagen det skjer så kjem eg truleg eg og til å vere evig taknemmelig for Ebokhylla mi. Kjekk blogg det der.

 8. Johan sier:

  Noe som kan være greit å nevne er at det ikke er norsk bokbransje sin feil at Amazon har valgt å kutte ut støtte for den åpne standarden ePub.

 9. Kristin Storrusten sier:

  Takk for alle kommentarer! Kan godt hende jeg kunne gjort det enklere – og jeg håper for alle som kommer etter meg at det finnes en enklere løsning.

  @johan: Jeg mener ikke at det er norsk bokbransje sin feil at jeg sliter litt med kindle – det var jo jeg som valgte dette. Men jeg synes det er rart at forlagene/bokhandlene ikke selv har slike guider på sine sider: Er de ikke interesserte i å få solgt? jeg får noen ganger følelsen av at de tror at lesebrett er iPad.

 10. Live sier:

  Eg veit ikkje kva for ein versjon av MacOS du har, men eg har 10.7 og opplevde det same som folka i denne tråden: http://forums.adobe.com/message/4148019

  Adobe Digital Editions finst nemleg ikkje for operativsystem etter MacOS 10.6 (flott, Adobe, tusen takk), og eg fekk dermed ikkje opna e-bøkene mine. Men Sony sitt program, Reader, fungerer til akkurat det same.

 11. Kristin Storrusten sier:

  Jeg har 10.7.4 – og opplevde altså ingen problemer med Adobe Digital Editions… Hm.

 12. Live sier:

  Då er vel du heldig, eller eg uheldig. :-) Det er uansett tydelegvis eit problem for fleire, kanskje også for andre som hamnar her. Reader er i så fall eit alternativ.

 13. Ole sier:

  Det er en lang og kronglete prosess den første gangen men når man har gjort dette noen ganger tenker man ikke like mye over det. Selv har jeg konvertert og lastet opp bøker fra digitalbok.no og hatt glede av disse på min Kindle. For å strippe bøkene for DRM vil jeg anbefale EPUB DRM Removal (http://epubee.com/) som gjør prosessen noe enklere og man slipper alt styret med ADE (Adobe Digital Editions).

 14. Inger sier:

  Jeg har også hatt kjempegod hjelp fra ebokylla mi. Kjøpte en brukt Kindle, men leser bare bøker på norsk. Så når en først har konvertert noen ganger går det kjemperaskt. Nå har jeg imidlertid bestilt lesebrett fra digitalbok.no og skal kunne kjøpe bøker rett derfra til brettet.

 15. Sigurd sier:

  Kjøpte forleden en norsk ebok på ark, la den inn i Calibre (som automatisk konverterte boken til Kindle-format når jeg forsøkte å dra den til paperwhiten), og vips så var alt i orden. La ikke inn plug-in eller registrerte Adobe-brukernavn etc., alt funket i grunn temmelig enkelt. Må være noe nytt som har kommet.

 16. Hege sier:

  Jeg og har fått det til! Takket være eBokhylla mi som du lenket til, og svigerinnen min som er teknisk ekspert. Jeg er overlykkelig, fordi nå kan jeg lett kjøpe bøker fra Norge – det å bo i utlandet er ingen fordel når man prøver å holde seg oppdatert på norsk litteratur, men dette hjelper :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *