Breaking Baktus-News

Barnebokklassikeren Karius og Baktus ble først utgitt i 1949, og i kombinasjon med Ivo Caprino-filmen fra 1954 har denne hugget og hakket, hugget og hakket seg inn i de fleste norske barnesjeler.
Foto0230
Dette er førsteutgaven av Karius og Baktus. Ikke vanskelig å se hvem det er, til tross for at de begge har rødt hår og grønne bukser. (Baktus og Baktus!)
Foto0234Foto0235Thorbjørn Egner er kjent i bokhistoriekretser som en forfatter som endret mye på bøkene sine for hver utgave. Den opprinnelige Karius og Baktus-boken endte med at de to tanntrollene ble skyllet ut av munnen – og det var det. Ramaskrik! Plutselig var det mange barn som ikke ville pusse tennene sine, for ikke å skade Karius og Baktus! Bildet av de to trollene seilende på en flåte med utsikter om nye tenner, ble derfor lagt til for at ikke alle barnetenner skulle råtne på rot…
Foto0236
Foto0231Foto0232Første gangen Karius og Baktus dukket opp, var faktisk i en bok med flere fortellinger for barn, gitt ut i 1941. Hele fortellingen er på 10-12 sider, og vi legger merke til at her er det to svarthårete tanntroll. Men det er likevel ikke det verste…
Foto0233I denne fortellingen har Baktus en kjæreste! Hun heter Karoline, og sammen med henne skal han bygge hus oppi hjørnetanna hvor de kan betrakte utsikten med hvite fjelltopper.

Denne kunnskapen om en kjæreste har gått veldig inn  på meg. Tenk at han har hatt kjæreste i nesten sytti år, og så har vi ikke hørt om det en gang!

Kristin Storrusten

Kristin Storrusten (28) er organisasjonskonsulent i Norsk Bibliotekforening, leser sabla masse bøker og har en mastergrad i litteraturformidling.

Latest posts by Kristin Storrusten (see all)

0

7 comments on “Breaking Baktus-News”

 1. Astarkvedja sier:

  Først trodde jeg det var en ny Kongo-vits.
  Så leste jeg artikkelen og ble sjokkert.
  Baktus? I et forhold?
  Med en KAROLINE? (ikke Kariu-line? Nei?)
  Hva blir det neste?
  Sjiraffen i Portveien 2 hadde et forhold med Eli i første utkast?
  Max Mekker og Lille Blå?
  Bernt og Erling?
  Nå går jeg og legger meg før jeg egenhendig klarer å ødelegge alle barndomsminner.

 2. kristin sier:

  Det er helt sprøtt. Men det må da være flere enn meg som finner det påfallende at både Baktus’ og Knertens utkårede heter Karoline? Kanskje det var der Baktus’ Karoline forsvant…

 3. Virrvarr sier:

  Altså, Bernt og Erling har da alltid hatt noe på gang? Er det noen som er nussete sussehomser, så er det Bernt og Erling :D

 4. kristin sier:

  I alle fall hvis man ser Sesame Street-parodien Avenue Q, hvor Bernt og Erling-parodiene synger Fantasies Come True

 5. Ingrid Sofie sier:

  Takk for veldig spennende informasjon! Toåringen tror jeg tuller når jeg leser høyt. Kjæreste? NEEeeei!

 6. Kristin Hamran Storrusten sier:

  På Norsk barnebokinstitutt på Solli plass har de nesten alle norske barnebøker. Dere kan dra dit sammen og ta det i øyesyn selv! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *