Selv om dette er en litteraturblogg, så føler jeg det er rom for litt TV-titting også. Man kan bli sliten av å bare lese bøker eller tegneserier, så noen ganger er det på sin plass å trykke på Play og se hva som skjer. Jeg har funnet ut at de fleste filmene og seriene jeg liker, de som fester seg mest og blir med meg videre etter at jeg har sett dem en gang, de handler ofte om nettopp bøker og litteratur. Forfattere – gode eller dårlige, skriving, whisky, forkastede manus, jakten på inspirasjon, alle klisjéene vi kjenner fra før. Men spør du meg, blir det ofte gode filmer av denne typen handling. La oss lage en topp 5-liste over filmer og tv-serier med litteratur som tema.
5.Stranger than fiction av Marc Forster. Hurramegrundt, for en morsom og fin film. Tusen plusspoeng for originalitet og humor: Harold Crick er en vanlig fyr med et vanlig liv, helt til han en dag ufrivillig blir karakteren i en forfatters nye bok. Absurd og morsomt om skrivesperre, litterære teknikker, eksentriske forfattere og karakterer, en kakebakende heltinne, en gitarspillende kemner og spørsmålet: Vil boka bli like bra om hovedpersonen ikke dør på slutten? Trailer.
4.Californication av Tom Kapinos. David Duchovny spiller skribenten og forfatteren Hank Moody, fyren som lirer av seg gullsitater som: «Don’t ever become a writer, it’s like having homework for the rest of your life.» Yes, for en fyr! Det er mer drikking, damer og dop i serien enn litteratur, men han får være med på lista allikevel. Episoden fra første sesong der faren hans dør er noe av det fineste jeg har sett, og her er det også noen veldig fine ord om skriving og bøker som gjør det hele verdt det.
3.A love song for Bobby Long av Shainee Gabel. Scarlett Johansson + John Travolta = en nydelig film om for mye alkohol, sigaretter, for lite skriving og et år i New Orleans. Om ikke dette får deg til å ville flytte dit, sitte ved elva og drikke øl, skrive en bok eller ti og lære deg å spille kassegitar, så veit jeg ikke hva som vil gjøre det. Plusspoeng for utallige litterære referanser og sitater, da Bobby Long er en gammel litteraturprofessor som liker å briefe med kunnskapene sine i form av en sparrelek med sin partner in crime, Lawson. Filmen er delvis basert på boka Off magazine street av Ronald Everett Capps. Trailer.
2.Wonder boys av Curtis Hanson. Michael Douglas som Brady Tripp, en strebende forfatter som nå underviser i kreativ skriving og holder på med oppfølgeren til sin suksessroman The arsonist’s daughter mens han røyker for mye pot, har en affære med sin sjefs kone og prøver å holde styr på studenten James Leer (Tobey Maguire) og den besøkende redaktøren Terry Crabtree (Robert Downey Jr. i en av sine beste roller). Sleng på en død hund, en stjålet bil, Marilyn Monroes jakke og en litteraturfestival, og du har en god nummer 2 på lista over de 5 beste litteraturfilmene. Filmen er basert på boka Wonder boys av Michael Chabon. Trailer.
1. Reprise av Joachim Trier – ingen over, ingen ved siden. Dette er min favorittfilm enten kriteriet er filmer om litteratur eller hva som helst annet. En drøyt fin film om å skrive, om hva man tror skriving er og hva det ender opp med å være, om hva det gjør med livet ditt og andres, om hva som til syvende og sist er det viktige. At dette i tillegg er den vakreste filmen om kjærlighet og kameratskap gir den ikke akkurat minuspoeng. Jeg bøyer meg i støvet, og håper at de som ikke alt har sett den, stikker på biblioteket og låner den så fort de kan.
Har du noen litterære filmfavoritter?
Rumble fish regissert av Coppola. Boken er skrevet av Susan E. Hinton.
Fight club regissert av Fincher, boken er skrevet av Palahaniuk.
Apokalypse nå! regissert av Coppola, bygger på Heart of Darkness av Conrad.
Ja, det går også an, filmer basert på bøker.
Nei, men?? Ikke Dead poets society?
Den første filmen som popper opp i hode mitt er «Misery» (1990) som er basert på Stephen Kings bok med samme navn. Det er nok først og fremst en skrekk/thriller, fremfor en litteraturfilm, men den gir et
interessant blikk på «fankultur» og innlevelse i bøker på sitt galeste.
Filmen åpner med at den anerkjente forfatter Paul Sheldon (James Chan) som etter en rekke bøker har tatt farvel med sin hovedkarakter ved å drepe henne. Han havner like etter utgivelsen i en stygg bilulykke, men blir reddet av sin gale «number one fan» Annie Wilkes (Kathy Bates). Wilkes tar det svært hardt at hennes favoritt heltinne er blitt drept og krever at Sheldon skriver en ny bok hvor heltinnen lever videre. Galskap, spenning følger.
trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ptpaEntid74
Jeg liker Winter Passing: http://www.traileraddict.com/trailer/winter-passing/trailer
«Adaptation» av Spike Jonze, manus av Charlie Kaufman.
Ja, her har vi massevis av fine tips. Misery har jeg ikke sett, bare lest boken bak. Dead Poets Society er nok på en 6. plass på lista ;) Winter passing har jeg bare sett en gang, men kanskje det er på tide med et gjensyn? Det samme gjelder Adaptation.
Har nå også fått tips om Sideways x 2 via Twitter – den glemte jeg. Herlig film om en struggling writer på roadtrip.
Dead Poets Society er flott, den hjelper når jeg er så lei pensumlitteraturen at jeg helst vil gi den til hunden. Mr Keating miner meg på hvorfor jeg egentlig studerer litteratur.
Hvordan i snille, snevreste Singaporr går det ann å kanonisere film om litteratur uten å engang nevne magiske Adaptation.?
Vi er jo heldigvis forskjellige Hausart, men twitter er enige med deg, så Adaptation har nok førsteplassen hos veldig, veldig mange.