En av mine favoritt-bokblogger om dagen er Migrating Coconuts, skrevet av Ann Helen Haugen. Hun innrømmet for seg selv å lese for få bøker av kvinnelige forfattere, og ba om kommentarer på hva hun skulle lese. Haugen har ikke sansen for forfattere som «Cecilia Samartin, Camilla Läckberg, Alyson Noël, Suzanne Collins, Diane Setterfield», men liker «Irène Némirovsky, J.K. Rowling, Mary Shelley, Frances Hodgson Burnett».
Kanskje kan man si at det er fjollete å lese bøker på grunnlag av forfatterens kjønn, men det er et faktum at det leses flest bøker av mannlige forfattere, og det er også disse som får mest oppmerksomhet. Og gjett hva: Kvinner leser bøker av mannlige forfattere, men menn leser sjelden bøker av kvinnelige forfattere. Vel, hvis de tror at de må lese Victoria Hislop eller Cecilia Samartin for å lese bøker av kvinnelige forfattere, skjønner jeg dem godt.
Selv skulle jeg ønske jeg var flinkere til å snuse opp bøker fra andre verdensdeler – det er kanskje mitt mål. Men jeg leser omtrent 50/50 bøker av kvinnelige og mannlige forfattere, og trenger ikke utfordre meg der. Jeg kan derimot utfordre DEG! I kommentarfeltet hos Haugen skrev jeg opp noen av de kvinnelige forfatterskapene jeg trodde ville passe best for henne, og la meg gi deg noen forfatterskap du burde sjekke ut. Uavhengig av om du skal utfordre deg selv eller bare ser etter flere bøker å lese:
Maria Parr har skrevet Tonje Glimmerdal som har fått mye velfortjent åtgaum, men Parr har også levert fine Vaffelhjarte. Dette er sprelske, morsomme og overskridende barnebøker som jeg har hatt utrolig glede av. Parr er ikke fylt 30 ennå, og jeg koser meg godt når jeg tenker på alle de produktive årene hun kan ha foran seg!
Janne Teller er mindre kjent i Norge, men har skrevet ungdomsboken Ingenting, som Bokmerker-redaksjonen er veldig begeistret for. Mørkt, dystert og overhodet ikke hva man tror at det er Harald Rosenløw-Eeg som har enerett på ungdomsromaner.
Barbara Kingsolver gav i fjor ut The Lacuna, og hennes tidligere The Poisonwood Bible er en av mine største leseopplevelser. Bøkene er tjukke og svære, og selger ikke godt i bokhandel, fordi man ikke skjønner hva man kan forvente av coveret. Kingsolver er en djevel på research, og gir gode personskildringer i dramatiske omgivelser. Jeg er helfrelst.
Miranda July, en annen bokmerker-favoritt, hun bør dere lese, folkens. Det har vi sagt før. Senest i går.
Sofi Oksanen imponerte med Utrenskning, som vant Nordisk Råds litteraturpris. Jeg gleder meg til å lese flere bøker av henne. Det er ganske mørkt, men har en nerve som ikke ligner noe annet.
Selma Lønning Aarø er mitt store idol. Jeg så henne på Bokmessa på Lillestrøm, da hoppet jeg under et bord fordi jeg ble så forfjamset. Hennes En rekke avbrutte forsøk er kanskje verdens morsomste bok, og et flott bevis på at damer kan være morsomme. Lørdagspetitene fra Dagbladet, samlet i to bøker, er kostelige.
Jeg anbefaler å sjekke ut kommentarfeltet på Migrating Coconuts – for en rekke kremtips! Dessuten kan det kanskje komme noen tips i kommentarfeltet her?
Bra initiativ, Kristin!
Fikk straks lyst til å dele to av mine svenske favoritter:
Johanna Nilsson, som jeg har ventet spent på hver bok fra siden den nydelige, såre debuten Hon går genom tavlan, ut ur bilden fra 1996. Da var hun bare 21 år, og alle som har vært eller er 21 år bør egentlig bare lese den. Siden har det kommet flere bøker, hun har dessuten blogget (fram til juni 2010, dessverre har hun gitt seg nå, men gamle innlegg ligger fortsatt ute). I bloggen fikk jeg også vite at hun har skrevet krimromaner på si under pseudonymet Amanda Lind, også her med tilhørende blogg. Har ikke fått sjekket ut krimmen hennes ennå, men tipper hun mestrer dette også.
Den andre jeg vil tipse om er et ferskere navn, Maria Zennström, som er svensk-russisk og dessuten filmutdannet fra Moskva. Jeg hørte henne lese ifjor på Møllebyen litteraturfestival i Moss, og ble hekta både på opplesningen og det hun leste. Det var fra andreboka hennes, en slags dagboksroman kalt «Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?», som bl.a handler om håpløse kjærester og valget barn/ikke barn. I denne anmeldelsen kalles hun en kvinnelig Knausgård eller Norén.
Her var det virkelig mange gode tips! Min kvinnelige favorittforfatter er Siri Hustvedt, men hun er vel for kjent til å nevnes i denne sammenheng.
Her leser et kapittel fra Maria Parrs «Tonje Glimmerdal» hver kveld sammen med 5-åringen. Hele familien er hekta. Hun skriver fantastisk, kommer helt sikkert til å sjekke ut «Vaffelhjartet» også.
Jeg tror nok jeg leser ca. 50/50 mannlige og kvinnlige forfattere jeg også.
To tips til den som liker magiske bøker:
Tilfeldigvis: Arial Footlights forhistorie (Silje E. Fretheim)
Song for Eirabu (Kristine Eide)
Unnskyld, Kristine Tofte skal det være!
Eg er einig med dei som les Maria Parr sine bøker. Dei er berre heilt topp og kan lesast høgt for heile familien. Siri Hustevdt,ja, – kjem snart med ny bok, trur tittelen er «Sommeren uten menn»
Elles er eg hekta på kanadiske forfattarar. Kanskje eg er eldre enn dei fleste som er «innom her» for dette er godt vaksne damer, og Shields døydde dessverre av kreft i 2002:
«Røverbruden» av Margareth Atwood ( og fleire andre av hennar forfattarskap òg) «Rømlingen» noveller av Alice Munro.(og andre nov.saml.) «Hvis ikke» og «Kjærlighetens republikk» av Carol Shields.
Og ei som ikkje er kanadisk, men indisk/amerikansk og skriv fantastiske noveller, Jumpa Lahiri; alle tre bøkene hennar kan lesast: «Lidelesens tolk» (nov.)»Navnebroren» (roman) og den siste novellesamlinga som eg i farten ikkje hugsar namnet på. God lesing.
Jeg synes Sarah Waters er bra, spesielt «The Nightwatch». Men dette er faktisk noe jeg har tenkt over – alle mine favorittforfattere er menn.. Jeg synes ikke det er et problem i seg selv (er egentlig ganske enig med Susanne Sundfør) men jeg skulle gjerne fått et tips om en norsk kvinnelig samtidsforfatter som skriver morsomme bøker. Har Helene Uris «De beste blant oss» i skal-lese-stabelen, men tar gjerne i mot flere tips :)
jeg er faktisk ganske glad i kvinnelige forfattere, har mange yndlinger der (Virginia Woolf, Margaret Atwood, Toni Morrison, Kate Næss,Isabel Allende (back in the days, i alle fall) …) YAY.
Sykt mye bra tips her, jeg skjønner at jeg må bevege meg over dammen i retning Canada og USA. Jeg har rett og slett ikke lest Siri Hustvedt, men det er en ting jeg har på tapetet.
Til Heidi: Morsomme norske damer er nevnte Selma Lønning Aarø og Maria Parr, men jeg trekker gjerne frem Tove Nilsen, Olaug Nilssen, Gunnhild Øyehaug og Linn Strømsborg.
Andre ikke fullt så morsomme, men likevel fine, kan være Linn Ullmann og Vigdis Hjorth.
Støtter opp om Margareth Atwood og Alice Munro, og legger til Kate Atkinson og min nyeste yndling: Angela Carter! Og norske, tja, hva med Trude Marstein?