Programleder for Diktafon er dikter Mona Vetrhus.

Programleder for Diktafon er Mona Vetrhus.

Dikt på radio
Alle poesielskere kan nå glede seg over NRKs nye diktsatning. Den som orker å skru på radioen kl.07.30 hver søndags morgen, vil få med seg dikt i alle sjangere, format og lengder på Diktafon på P2. Det blir også anledning til å delta selv i Norges eneste diktprogram på radio.

– Vi har lyst til å lage et lekent og levende diktprogram. Derfor ønsker vi oss dikt fra ungdom i alle aldre. Alle som har lyst kan sende oss diktene sine på sms, oppfordrer programleder Mona Vetrhus, som sier at det skal leses minst ett sms-dikt hvert program. Diktafon egner seg for øvrig ypperlig som podkast dersom du tilfeldigvis ikke skulle være et a-menneske.

Israel reagerer på Hamsun
Det er ikke bare i Norge man har problemer med å holde tungen beint i munnen dette året som står i Hamsuns tegn. Denne uken uttrykte Israels utenriksminister sin skepsis til Norges markering av Knut Hamsuns 150-årsdag. Det er selvsagt debatten om nazismebeskyldningene mot kunstneren som endelig har nådd Israel.

Vi kan bare påpeke at bokmerker således er mer oppdatert enn middelhavslandet, for vi tok diskusjonen for flere uker siden. Uansett. Vår kjære utenriksminister, Jonas Gahr Støre har selvsagt ordnet opp og avvist alle påstander om at Hamsun-året skulle ha noe med antisemittisme å gjøre. Og for ørtende gang kan vi legge til at det er forfatterskapet og ikke personen Hamsun vi feirer dette året, som nå endelig synes å gå mot slutten.

Bendik Wold i Flamme ut mot FrP
Overrasket? Neppe. Mer eksakt er det kritikerne av kritikerne av FrPs kulturpolitikk Wold helst vil se deportert til indre Østfold denne uken. – Kulturarbeidere er også arbeidere, skal han ha uttalt til Klassekampen, og kritiserer med det samme det han kaller ”kombinasjonen av kulturpopulisme og nyliberalisme” i FrPs suksessprogram. Som en hvilken som helst proletar, maner han til kamp med hevet hode for å sikre arbeidsplasser og kunstnerisk mangfold. Kanskje er Wold inspirert av denne sinte kunstneren som rett og slett sprengte Siv Jensen i luften?

Dersom du, mot formodning, ennå ikke er lei valgkampen, grilles det hver dag, i et forsøk på å avdekke partienes kulturprogram for de neste fire årene, et partimedlem i P2s kulturnytt kl.1603.

Bokhøsten II
Bokhøsten er så vidt startet, og forrige uke presenterte forlagene høstlistene sine. Også i Frankrike er høstens avling stor – ikke mindre enn 659 nyutgivelser står for tur, noe som visst nok er ny rekord og meget oppsiktsvekkende tatt lavkonjunkturen i økonomien i betraktning. Likevel er det ikke bare fryd og gammen, i følge den intellektuelle riksavisen Le Monde. Kommentatoren Raphaëlle Rérolle sier man kan spørre seg om ikke den store skaren bokutgivelser skyldes en dårlig jobb fra forlagenes side. Har den økonomiske situasjonen tvunget forlagene til en nedrusting av bemanningen og dermed sluppet igjennom for mange bøker som egentlig skulle vært silt ut?

Problemstillingen er interessant også i Norge. For trenger vi egentlig å påprakkes alle de middelmådige biografiene, etablerte forfatteres sommerferiesyssel og debutantenes negative verdenssyn på rullebånd rett fra forfatterskolen? Er det fyrverkeri eller bare hyllefyll?  Svaret får vi nok når anmeldelsene begynner å tikke inn  i aviser og blogger over det ganske land.