Vi er allerede godt ute i juli, og «alle» synes å ha en leseliste for sommeren. Da burde kanskje vi også ha det? Hva skal dere lese i sommer?
Geir – Skal ha? Jeg har allerede? Jeg lovte forrige gang vi hadde leselister som tema at jeg skulle lese kvinnelitteratur, hva nå det er. Jeg definerer det som litteratur skrevet av kvinnelige forfattere (…), og så langt ligger jeg godt an. To bøker av Joan Didion er gjennomlest allerede: South and West: From a Notebook og Salvador, og Linn Strømsborg har helt rett i det hun skriver om Didion i et eget innlegg på bloggen her – hun er en må-person på alle leselister. For øyeblikket leser jeg imidlertid en bok av den kamerunesiske forfatteren Imbolo Mbue som heter Behold the Dreamers . Den handler om kamerunske immigranter som prøver å skape et liv i New York. Altså en roman med et tema som er grundig beskrevet i litteraturen, bortsett fra at denne gangen handler det om to personer fra Limbe som har bosatt seg i Harlem. Rent tematisk kunne det handlet om to asylsøkere i Oslo som har bosatt seg på Tåsen. Det jeg allerede kan si om den, er at den er goood, og jeg er helt oppslukt. Senere har jeg som ambisjon å lese minst en av bøkene til Bokmerker-Linn – hele hennes produksjon er på vei i posten. Jeg er svært spent, for hun er en meget dyktig skribent. Bloggen hennes er meeeget godt skrevet, og jeg håper bøkene svarer til kvaliteten der. Ut over det? Det står mange mulige kvinner på lista: Annie Ernaux sin The Years, Rebecca Solnits Men Explain Things to Me, Outline av Rachel Cusk, Flights av Olga Torcazuk, Deborah Levy sin The Cost of Living, Marie Auberts Kan jeg bli med deg hjem? og ikke minst Asymmetry av Linda Halliday. Og så er jeg frista av snakkisen Educated av Tara Westover. Dette ble mye, og burde vel vært titulert lesedrømmer mer enn leseliste. Får jeg lest noen av disse i sommer, er jeg fornøyd. Og ja! Hvis jeg finner The Sixth Extinction av Elisabeth Kolbert i flytteeskene som dominerer livet mitt for tident, skal den også leses.
Linn: Jeg har et håp om å komme gjennom en del av bokhylla, altså bøker jeg har kjøpt for en måned siden, eller ti år siden, men som jeg ikke har kommet til enda. Noen utvalgte titler her bare fra the top of my head og hva jeg husker av utsikten i stua: Susanne Brøggers Creme fraiche, Ragnar Hovlands Sveve over vatna, Claire Louise Bennetts Pond. Grunnen til at jeg bruker litt tid på å lese meg gjennom mine egne bokhyller, er jo at jeg stadig er en flittig bruker av biblioteket. Etter forrige leseønskeliste og tilhørende reservering har jeg henta med meg følgende bunke hjem: Bjørn Esben Almaas’ nyeste bok Den gode vennen, Caroline Kaspara Palonens Mascarasøvn og Karin Havelins Les pakningsvedlegget nøye. Gleder meg.
Jeg skal ikke på noen sommerferie i år, så jeg håper å få lest dem hjemme – i parken eller i bakgården eller i sofaen eller i senga. Men, jeg har vært på en liten miniferie til København og der leste jeg først en klassiker fra bokhylla, som jeg har lest før: Robert Reed Flatjords debutroman Edward Nansen, siden han kommer med ny bok i høst – den holdt seg. Og så koste jeg meg med Sara Bergman Elfgrens Norra Latin som jeg kjøpte med meg fra bokmessa i Göteborg i fjor, og tok med meg på togturen til og fra København nå.
Mari: Først må jeg si til Geir at han bare kan glede seg til å lese Bokmerker-Linn sine bøker. Jeg har skrevet om både Furuset og Du dør ikke her på Bokmerker tidligere, og jeg digger dem. Kos deg! Her leser jeg litt i ekornstil som snapliotekar-Silje beskriver det (Har du ikke hørt om Snaplioteket sier du? HÆ? Snapkanalen til en fremragende gjeng norske bokdamer, anbefales!). Dermed hopper jeg litt hit og dit etter hva som passer meg. Ferien i år blir hjemme, vi har hørt staycation er trendy og bra for miljøet.
Som småbarnsmor har jeg lært at det er lurt å legge lista lavt, siden lesingen skjer litt sånn når det passer barna. Likevel håper jeg å fullføre To søstre av Åsne Seierstad som jeg endelig har fått begynt på, og langlesingen Kjærlighet i Koleraens Tid som snart slår Moby Dick i hvor lenge den har vært underveis i lesingen. Moby Dick ble forøvrig fullført etter omtrent 3 år på nattbordet. I tillegg har jeg påbegynt Haugtussa, Paradise Lost og minst to bøker til som jeg har forlagt og glemt av. Tror kanskje de får ligge til høsten, med unntak av Haugtussa som jeg snart håper dukker opp i postkassa i tillegg til å være ebokbib-boken nå. Jeg har forøvrig kost meg med høytlesing av Anna Fiskes Hvordan lager man en baby? Den anbefales!
Silje: Jeg har foreløpig ikke hatt noen konkret leseliste for sommeren (ekorn-stil, som Mari nevner, er et fint begrep). Jeg har også de siste ukene vært på bilferie i Norge, med lite tid til lesing utover de siste minuttene før jeg sovnet i teltet. Men jeg har kjøpt en hel drøss med bøker i løpet av denne ferien, blant annet i Fjærland – Bokbyen. Og jeg er fæl på å ha mest lyst til å lese de bøkene jeg nettopp har kjøpt, selv om jeg har mye på vent fra før. Boka jeg leser nå er Ildmannen av Torkil Damhaug. Neste på planen er Kvelertak av Anna Skjervum. Og så har jeg kjøpt bøker av Horats og Ovid, Aristoteles’ Poetikken (som jeg bare har lest utdrag fra før), Rolandskvadet og Thomas Tranströmer på svensk, samt Husdyret av Camilla Grebe og Noen vet av Trude Teige. Og så har jeg noen bøker hjemme også, da.
Her var det mange gode tips! Tusen takk. Da blir det å oppdatere GoodReads-listen min
Veldig sent svar her! Så hyggelig. Hvilke bøker tok du med deg?