Helga banker på, og nok en gang har vi trålet litteraturnyhetskildene våre på leting etter de viktigste nyhetene denne uka. Dessverre er Aftenpostens litteraturnyheter beskrivende for uka som gikk. Siden forrige fredag har det kun kommet opp en ny sak, og det var om at Dan Browns The lost symbol selger bedre som e-bok enn i bokform. Dette er for så vidt ingen overraskelse, ingen har vel lyst til å bli fersket med The Lost symbol i bokhylla, jeg har selv ledd høyt av noens eksemplar av Paulo Coelhos Alkymisten.
Hans kamp
Det er faktisk så lite som skjer at NRK velger å følge opp vår bemerkning i Siden sist for to uker siden, om det problematiske rundt at forfattere legger seg tett opp mot virkeligheten med Knausgård i fokus. Vi er selvsagt smigret over at NRK følger opp det vi skrev om, men er åpenbart særdeles sjokkert over at de ingen steder henviser til oss. Hørte jeg at det ikke var så unikt tenkt av oss? Jeg lukker ørene.
Utover det kan vi jo nevne at NRKs grundige behandling av temaet konkluderte med at det juridisk ikke var galt av Knausgård å skrive om familier og venner. Likevel skriver Dagbladet at familien vurderer å gå til sak mot forfatteren. Sannsynligvis vil det ikke føre fram, men det finnes andre som kanskje er mer utsatt for dom på grunn av en bok. Den danske elitesoldaten Thomas Rathsack, skal visstnok ha brutt tausehetsplikten i sin nye bok Jæger – i krig med eliten, og det danske forsvaret har besluttet å sikte han for det, en forbrytelse som har en øvre strafferamme på 12 år.
Horribel diskriminering
Selv om jeg enda har til gode å forstå hvordan smarte, oppegående kvinner kan bli helt oppslukt av Twilight-bøkenes evigvarende skildringer av nistirring og sukk, er det visstnok ikke her den virkelige diskrimineringen av kvinner i sjangeren foregår. Den foregår i The British Fantasy Society som, i følge the Guardian, har publisert en antologi med intervjuer med 16 forfattere innen horror, og der ikke en eneste kvinne var tatt med. Ramaskrik fulgte, med god grunn siden kvinnelige forfattere har lang tradisjon innen horror, og Amazon UKs liste over de 20 mest solgte horrorforfatterne har 10 kvinnelige forfattere representert. Visstnok er litt av problemet brandingen av horror bøker skrevet av kvinner, de blir påklistret å være i subsjangeren paranormal romance.
Appropos vapyrer, Slate har laget en heftig gjennomgang av kulturhistorien og konkludert at dette ikke er en vampyrperiode, fordi det alltid er vampyrdilla. Faktisk er det mer naturlig å snakke om ”the garlic years” årene der det er lite vampyrdekning. Fornøyelig.
Dill dall
Ellers har vi litt småplukk fra uka som gikk.
Google-avtalen er, ikke overraskende, utsatt.
Vi applauderer vi kreativ markedsføring av Jo Nesbøs Panserhjerte, som førte til at 25 år gamle Cathrine Bogen berget Harry Hole i et interaktivt spill, og vant en reise jorda rundt. Vi ser frem til at andre forlag skal gå samme vei. Er det et for billig poeng å trekke fram en relansering av Prosessen gjort i samarbeid med NAV?
I tillegg oppfordrer vi alle til å kjøpe en debutantbok denne høsten, for bak hver debutroman ligger det mye tårer og slit, noe Dagens nyheter rapporterer fra bokmessa i Gøteborg.
Utover det er vi skuffet at Screechs bok fra settet til ungdomsklassikeren Saved by the bell suger.
For de som ikke husker:
That’s all folks! Tips oss på nyheter@bokmerker.org!
Folk kommenterer