Redaktør i Bok&Samfunn Per Olav Solberg skriver i en kommentar i Bok og samfunn om nedbemanningen som bokhandlerne har gjort de siste årene. Det jobber 20 % i bokhandlerne nå i forhold til for fem år siden, noe Solberg finner problematisk fordi servicenivået går ned. Han mener bokhandlerne vil tape på det på sikt, og han har absolutt et poeng. Men han fokuserer på at man kunder vil handle bestselgere heller enn smalere bøker.

Mulig det, men er ikke den største trussel nettsalg? Dersom man mister den personlige servicen i bokhandelen, er det veldig lite som hindrer en i å gå over til å bestille bøker på nett. Det er billigere, enklere, og du kan gjøre det hjemmefra. Servicen til en bokbutikk er imidlertid ikke bare tilgjengelig personale, men også at man kan få bla i bøkene, noe nettsalget ikke klarer å få til på samme måte.

Almost Corner Bookshop i Trastevere.

For tiden er jeg i Italia, og som en som kommer utenfra virker landet veldig belest. Hovedsakelig fordi det er små bokhandlere overalt, på hvert gatehjørne. Det virker som om det å starte opp sin egen bokhandel i Italia er tilsvarende som når man i Norge åpner en kul kafe. Et sted der du kan henge rundt, snakke med folk og være din egen sjef. I Roma er Trastevere bydelen å oppsøke dersom du vil oppleve fenomenet. Vanligvis er jeg en bokkunde som krever lite service, men da jeg var på Almost Corner Bookshop fikk jeg et eksempel på hva litt service kan gjøre med kjøpelysten. Etter å ha snakket med den særs trivelige mannen som jobbet der endte jeg opp med ikke mindre enn syv bøker.

Det er ikke god økonomi å drive små bokhandlere i Norge, eller å drive store bokhandlere med mange ansatte. Kjedene dominerer, og de vil åpenbart tjene mest mulig. Men vi lar dem gjøre det. Servicebokhandlerne hadde hatt livets rett om man gjorde innkjøpene sine der heller enn på servicetomme kjøpesenterbutikker. For øvrig, når du går i en bokhandel for å bla i en bok, kjøp den der og ikke på nett. Du har jo allerede benyttet deg av servicen deres, hva med å betale for den?