Dette er starten på en ny spalte her i Bokmerker, Siden sist. Her skal vi prøve å oppsummere de viktigste bokrelaterte nyhetene, i tillegg til at spalten også skal henvise til nye, spennende ting som internett har å tilby.
Innspill og tips kan sendes til nyheter@bokmerker.org, og mottas med takk!
Krimdronning
I Norge preges litteraturnyhetene av at det ikke er spesielt mye å rapportere etter Fløgstadsaken, og i kjent sommerstil har avisene kjørt i gang forskjellige kåringer, Aftenposten leter etter den ultimate Oslo-romanen, mens Dagbladet har kåret Norges beste krimbok. Til tross for en toppliste med få kvinner var det Karin Fossum som vant juryens pris med Elskede Poona. Vi gratulerer!
Bookerprisen
I England er det en hakket mer prestisjefylt pris som dekkes, de nominerte til Bookerprisen har blitt offentliggjort. Det er en viss spredning blant de nominerte, alt fra kjente A.S. Byatt og J.M. Coetzee til mer ukjente debutanter, som kniver om prisen på £ 50 000. For de som er misfornøyd med utvalget inviterer Guardian til Not the booker prize hvor lesere kan nominere egne favoritter, som kan kjempe om et Guardian-krus.
Guardian kan for øvrig også rapportere en gladmelding til bibliofile iskremelskere. Ben & Jerrys vurderer å lansere bokinspirert iskrem som Li-berry pie og Sh-sh-sh-sherbet. Initiativet kommer fra bibliotekaren Andy Woodworth som ønsker å sette fokus på bibliotekenes til tider begredelige tilstand. Bokmerkerredaksjonen krysser fingrene for at prosjektet blir realisert.
Ukas nerd
Av alle typer nerder er boknerder de verste, og når den gjengen slenger seg inn i forskning tar det av. Derfor var det ikke overraskende at da det ble funnet et bilde, med en håndskrevet vits av George Bernard Shaw uttalte forskeren Peter Walker til BBC at: «The discovery of this original picture and handwritten joke by one of our greatest playwrights is very exciting.” Jeg lo ikke, men så er det ikke gitt at jeg tilhører kultureliten heller. Mulig jeg burde sette meg ned og lese Ivy League litteraturkurspensum. Learn-Gasm tilbyr en oversikt over en imponerende rekke littvit seminarer der man kan klikke seg inn å se på pensum og bli inspirert til selvstudium.
I bloggsfæren
De av oss som liker drama også utenfor bøkene kan glede seg over at også forfattere har lang tradisjon for å krangle, slik LA Times’ blogger forteller om. Morsomt med dannede menn som ikke snakker sammen på 20 år. Har vi noen norske eksempler?
NYTimes særs gode papercutsblogg melder at Penguin gir ut litterære klassikere med nye og særs lekre cover, litt i samme ånd som TMCs rebranding av filmatiske klassikere . Gjør denne innpakningen deg mer interessert i kjøpe gamle klassikere?
Det var uka slik jeg husker den, og for øvrig anbefaler jeg P2s høytlesning av Farmor har kabel-TV av Tore Renberg denne uka, episodene du har gått glipp av ligger på nett.
God helg!
Thumbs up for denne spalten her!
Godt! Da skal du se at den dukker opp igjen :)
Hadde garantert gått for Heights med nytt cover, men har den alt liggende:(
Meget godt tiltak. Gleder meg allerede til neste ukes «post».
P.S. I innlegget fra Los Angeles Times har de utelatt en av de konfliktene jeg syns er mest interessant uten at jeg skal gå inn på den her: Forholdet mellom V. S. Naipaul, som kulturquisset på NRK P2 påstod var britisk nobellprisvinner – han er da unektelig fra Trinidad – , (skal det være komma der?) og Paul Theroux. Det er på nivå med skilte ektefolk som ikke har blitt ferdig med forholdet.
Så trivelig. Men jeg håper du vil komme tilbake å utdype denne konflikten, jeg er interessert.