Før jeg brenner ned
Gaute Heivoll
Roman, 303 sider
Tiden forlag, 2010
Gaute Heivoll drar til hjemstedet sitt for å skrive bok om stedet der han ble født, menneskene han både husker og ikke husker fra han var liten, og hendelsene som rystet den lille bygda Finsland noen vårdøgn i 1978. Du har kanskje lest masse om denne utgivelsen, NRKs Anne Cathrine Straume skriver allerede nå at hun tror dette er en av høstens beste bøker. Og jeg forstår hvorfor hun sier det, jeg forstår hvorfor de som har lest den liker den, og jeg forstår hvorfor dette kommer til å bli gjennombruddet til Heivoll. Dette kommer til å bli en av de bøkene jeg kommer til å selge mest i bokhandelen nå i høst.
Det eneste jeg ikke forstår, er hvorfor jeg ikke likte den selv! Her er alt lagt til rette for at jeg skal lese og tenke: Ja! Det handler om en forfatter og hvorfor han skriver, om barndommen hans, om noe utrolig spennende, trist og forferdelig som skjedde rundt ham og de han kjenner, og ikke minst; det som trigger leseren aller mest – hvem er det som kan finne på å gjøre noe sånt? Hvem er det som tenner på hus og står og ser på at det brenner ned? Hvordan kan en man kjenner, en man har vokst opp sammen med, lært å spille piano, gått i kirken med, hvordan kan han gjøre noe sånt?
Jeg vet selv at jeg falt av der Heivoll skriver om seg selv og sitt valg om å bli forfatter. Heivoll beskriver veien til å bli forfatter som noe vondt, et valg han visste han ikke burde ta, men som han kastet seg uti allikevel, og etter hvert som boka blir mer og mer dramatisk og klimakset nærmer seg, så sitter jeg bare og leser for å bli ferdig. Det var som om jeg satt og tenkte: Ja, jeg skjønner at dette skal være rørende, at jeg skal føle noe, men jeg gjør ikke det. Teksten var der fremfor meg, noe konkret, historien tok form i hodet mitt, men jeg kjente den ikke.
Jeg sier ikke at Heivoll ikke fikk til noe med denne boka, snarere tvert imot. Det er blitt en spennende, trist og velskrevet bok som tar for seg akkurat disse spørsmålene jeg stilte tidligere i anmeldelsen – pyromanen, unggutten, familien hans, og siden livet til han som ble født midt inne i katastrofen og døpt i en kirke de var redde skulle bli påtent hvert øyeblikk. Historien om Heivolls liv og historien om pyromanen og de dramatiske døgnene veves sammen og som leser blir jeg holdt i et stødig grep i hoppene gjennom nærmest journalistiske beskrivelser av låver som brenner ned, og en vaklende Heivoll som hopper av studiene for å bli forfatter mens faren hans er døende. Det blir aldri forvirrende eller direkte dårlig, men jeg kommer meg heller aldri over «dette er en helt ok bok»-giret i lesinga.
Jeg vil gjerne avslutte med å gjenta at jeg skjønner at dette blir en av høstens store bøker, og jeg må innrømme at jeg ikke har noe særlig imot det heller, men det har altså kommet dit at det må mer til før jeg setter Heivoll på heltelista sammen med Pedro Carmona-Alvarez, Ruth Lillegraven, Johan Harstad og Geir Gulliksen. Kanskje skal jeg lese meg bakover i forfatterskapet hans og se om for eksempel Himmelarkivet vekker noe mer i meg enn et trekk på skuldrene og enda en bok å føye på Bøker jeg har lest i 2010-lista?
Jeg tror ikke man skal bekymre sig så meget om hype, din følelse for bogen er den sandeste, og egentlig det eneste vi vil vide noget om, ikke bogens rygte. Undskyld at jeg lyder så tanteagtig, men stol på din egen læsning. Espen Stueland havde jo en ganske skeptisk anmeldelse i Klassekampen idag, og jeg havde i al beskedenhed ikke nogen specielt positiv oplevelse da jeg læste Himmelarkivet, http://turl.no/az1. Der er noget der er bra her et sted, men jeg synes sandelig også der findes problematiske sider, noget som Stueland jo strejfer ind omkring.
Jeg skjønner akkurat hva du sier når du skriver at det er noe bra her et sted, for det er jo det! Men så er det som om det stopper opp rett før det kunne blitt skikkelig bra. Jeg tror allikevel jeg skal prøve meg på Himmelarkivet. Men kanskje lese en del bøker i mellomtida. Ta opp Heivoll igjen neste år. f.eks. Det blir spennende å se om boka blir så stor som jeg som bokhandler tror den vil bli, og hva de andre anmeldelsene vil si.
Jeg har ikke sett Stuelands anmeldelse ennå, gleder meg til å lese den når jeg kommer hjem til avisene mine.
Nå ble jeg ekstra nysgjerrig på denne boka. Hørte nylig på Bok i P2 og der fikk den veldig gode kritikker. Synes på en måte det er litt fint at du ikke ble så begeistret. Det er mye mer spennende med bøker som folk har ulike meninger om. Sånn bøker som «alle» synes er fantastiske får jeg ofte ikke _så_ lyst til å lese. Barnslig trass kanskje? Skal definitivt lese denne i løpet av høsten.
(Og takk for sist, veldig hyggelig på bokbloggertreff :) )