Slå deg løs i Mammutsalget. Og slå deg gjerne litt løs ellers også, så vi får litt penger til de fine folka som fortjener det. Så vi kan få mer av det som utvider horisonten din og setter hodet ditt på rett på plass. Her er mine forslag fra katalogen:
36 + 37 – Hans Fallada: Alle dør alene + Hans Fallada: Lille mann – hva nå?
”Alle dør alene” er spennende som en krimroman, men gripende som Les Miserables og opplysende som en leksikonartikkel. Skrevet bare få år etter krigen skriver Fallada en underholdende historie om en boligblokk, med en sterkt alvorlig undertone. Hvis ”Lille mann – hva nå?” er like bra må jeg få lest den også nå.
45+46 – Jonas Gardell: Tørk aldri tårer uten hansker, 1 Kjærligheten og 2 Sykdommen
Trilogien ble bedre kjent da den ble filmatisert og vist på NRK i fjor. Jeg ble sterkt grepet av intensiteten og vennskapsskildringene, og gleder meg til å lese bøkene – som jeg har hørt er like bra.
70 – Nicolai Houm: De håpefulle
Både mamma og svigermor fikk De håpefulle i julepresang. Det er en slags moderne slektssaga, hvor vi følger far og hans tre barn gjennom deres forsøk på å lykkes i beste Oslo vest. Hvis du liker Henrik Langelands bøker vil du sette pris på denne.
309 – John Green: Hvem er du, Alaska?
John Green har kultstatus etter The fault in our stars (Faen ta skjebnen), men også den såre boken om Alaska er fin for alle som har vært den rare gutten eller jenta i klassen, som dras mot det som er annerledes.
438 – Susanne Kaluza: Juksekokeboka
Det er digg med upretensiøse kokebøker. I denne samlet bloggeren Kaluza tips fra andre, og jeg har bidratt med mitt ”creme fraiche i stedet for bechamel i lasagnen”-tips. Denne boken er fin for hverdagsmiddagene.
462 – Plenty: Yotam Ottolenghi
Endelig skal også jeg få kloa i vegetarianerbibelen! Denne kokeboken gir gode oppskrifter og inspirasjon for å leve litt grønnere. Uten at du må knaske rå gulrøtter hele tiden.
543 – Daniel Kahneman: Tenke, fort og langsomt
Den ble en slager da den kom, for den viser hvordan hjernen din fungerer på ulike måter. Jeg har brukt anekdoter derfra hele tiden. Men jeg ble aldri ferdig, for oh man, den er ganske overveldende!
642 – Ottar Grepstad: Historia om Ivar Aasen
Sånne bøker som tar utgangspunkt i en konkret person og forklarer deg noe om samfunnet generelt? Det er tingen. Grepstad tar tak i hvordan vi tror at Aasen alltid har vært gammel, og skriver engasjerende og forklarende om dette ikonet.
667 – Yann de Caprona: Etymologisk ordbok
Her snakker vi mat for mons! Språk engasjerer mange, og å få vite historien bak ordene lærer oss også mye om historien generelt. Den skal nok ikke leses fra perm til perm, men den bør anskaffes som oppslagsbok og coffee table-bok snarest.
680 – Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato: Tambar og den lille snille ulven
Bøkene om Tambar er hjertevarme og nydelige om det å være annerledes, og likevel helt normal. Tambar er et lite troll, men de fleste menneskebarn vil nok kjenne seg igjen i hans små eventyr. Helt nydelig illustrert av Lisa Aisato.
682 + 683 – Tor Åge Bringsværd og Svein Nyhus: Mira og det farlige under senga, Mira mister matlysten
Mira er et monster, men også hun støter på hverdagslige problemer. Sånt blir det fine små barnebøker av, som passer godt for høytlesning og sengekantkos.
701 + 702 – Irene Marienborg: Det regner! sier Nora, Fine prikker! sier Nora
Jeg håper at Nora skal bli for 2000-tallsbarna det Emma og Thomas var for 80-tallsbarna. Enkle og gjenkjennelige tegninger med tydelige temaer gir fine bøker som inspirerer til høytlesning.
744 – Timothy Knapman og David Tatzyman: Elinors øyenbryn
Elinor fantaserer hva som kunne skjedd med øyenbrynene sine. Kan øyenbryn være hva som helst? Morsomme tegninger og livlig fantasi gjør denne boken seg for store og små.
Prøver å minne meg sjølv på at eg skal flytte om fire månader. Det er ikkje så lett når det er så mange fine tilbod!