Jeg fikk en Kindle DX til jul, Aksel har allerede skrevet om mye av de generelle trekkene til lesebrettet i sin grundige omtale av Kindle 3, så jeg skal fokusere på det som er spesielt med DX-utgaven.
PDF- problematikk
Det mest åpenbare er jo at den er vesentlig større, litt mindre enn et A4-ark, og skjermen tilsvarer vel en stor bokside, visstnok 2,5 ganger større skjerm enn de små. Dette har jo åpenbart sine fordeler og ulemper. Ulempen er at den ikke passer i lomma, mens hovedfordelen for meg er at den kan lese pdf’er mye lettere. I de fleste tilfeller kan jeg lese dokumentene i sitt opprinnelige format med fullsidevisning, og uten å måtte bla nedover på siden. Nå skal jeg ikke si 100 % hvordan pdf’er funker på de små kindlene, men når jeg har prøvd å konvertere pdf’er til Amazons format, har jeg ofte opplevd at det ikke funker så godt. Fotnoter blir blandet i teksten, to-spaltertekst ble smeltet sammen, og linjeskiftene ble tullete (dersom noen har noen gode råd for dette tar jeg gjerne imot). Men siden jeg kan lese pdf’er i originalt format trenger jeg ikke bekymre meg over dette, jeg bare overfører dem, og så fungerer det. Dersom det er svært liten skrift i utgangspunktet, kan jeg vippe over brettet og lese i widescreenformat, men heldigvis er det sjelden nødvendig gitt min ubegeistring for å bla mye. Vær obs dog, innscannede pdf’er, typisk kapitler fra lærebøker som av og til legges ut som pensum, fungerer ikke optimalt. Ofte blir den teksten for liten, og brettets ellers så smarte fit-too-screen-funksjon for pdf’er kommer til kort. Skulle jeg ønsket meg noe til DX’en, måtte det vært mer fleksibilitet i forhold til zooming og valg av hvilken bit av siden man vil se.
For meg erstatter DX’en det å lese fagartikler på pc, som jo unektelig er mer slitsomt for øynene, og mer distraherende, eller å eventuelt måtte skrive ut alt i tide og utide. Men, det dumme med at jeg ikke har funnet tilfredsstillende konvertering av pdf’er er at man mister mange av funksjonalitetene som man får med amazonformatet. Der kan du bruke markøren til å slå opp ord i teksten slik at det kommer definisjon nederst på skjermen, et ellers helt genialt konsept for de av oss som ikke er helt stø i engelsk. I tillegg kan man ikke lage notater eller markere i teksten. Noe som jo er litt kjedelig.
Ønskene
Mer funksjoner for skrift-basert PDF’er.
Kindle-ordbøker for italiensk-engelsk, altså ikke bare engelsk-italiensk som man kan få tak i nå. Jeg ville være villig til å betale en formue for det, snakk om snedig konsept for de som lærer fremmedspråk.
Et bedre indekssystem. En ting jeg ikke liker med lesebrettet er at det ikke har et godt indekssystem. Filene ligger litt hulter til bulter, og med mange kan det bli en utfordring å finne frem i mylderet.
Litt raskere sideskift.
The New Yorker tilgjengelig i Europa. Come on!
Konklusjon
Kindle DX kommer med gratis 3G, noe som er ganske crazy, siden det leveres av AT&T i USA, noe som vil si at alle kjøp fra Amazon som du gjør via kindlen, skjer via roaming fra USA. Noen må tape på denne dealen, spesielt ettersom man også, veldig primitivt, kan bruke brettet til å surfe på nett. Men det fungerer, og er faktisk gratis!
I tillegg til pdf’er var planen at jeg skulle lese mer engelskspråkelig litteratur, men hittil har jeg lest fag og tidsskrifter via 14-dagers abonnentordningen. Planen er at jeg skal begynne med det, på sikt.
I sum er jeg er generelt strålende fornøyd, og lever på å være ekstra motivert til å lese fagartikler.
Folk kommenterer