Her hjemme har Drammensbiblioteket som det første i Norge akkurat gått i gang med utlån av e-bøker, og alle hjerter fryder seg over muligheten til å laste ned ei bok, eller ti, i stedet for å måtte drasse de med seg i et ekstra nett som ender opp med å gjøre dagen din noen kilo tyngre enn nødvendig. Vi liker bøker, så klart vi liker bøker, de fysiske bøkene; paperback og innbundet, tynne og tykke, med vakre/kule/stilige/stygge omslag som pakker inn innholdet som mer enn bare tekst. Med den fysiske boka blir teksten til et konsept. I tillegg lukter papir godt og det er fint å kjenne teksturen med fingertuppene.

Skjerm vs sjarm. Foto: typedesk.com

Men vi liker e-boka også, og det gjør vel stort sett alle som har prøvd ut lesebrett. Mulighetene er så mange, du kan gå rundt med 1000 bøker i lomma og de veier ikke mer enn noen gram. Å være lesehest med lesebrett betyr at du kan fylle kofferten din med klær når du skal ut og reise, i stedet for bøker.

Her hjemme er altså e-boka fremdeles i en startfase. Over dammen er ståa litt annerledes. Der lokker Barnes & Noble College Sellers studenter med nedlastbare «College Kick-Start Kit», en startpakke som inneholder klassiske verk som «The Canterbury Tales», og oppskrifter på ramen-nudler, for å få disse gjenstridige bokelskende studentene til å gå over til NOOKstudy, en software-applikasjon som gjør at man kan «navigere» e-tekstbøker på både Mac og PC. Men studentene klinger seg fremdeles til mediet de vokste opp med, og det til tross for at det er dyrere enn e-bøkene. Det er det samme som med musikkbransjen, når du kjøper ei cd-plate betaler du ikke bare for musikken, men innpakning, markedsføring og managment (om ikke mer).

Nook-study

Så når kommer bokbransjen til å oppleve pirat-tidsalderen?

Kanskje var de heldige. Da piratene var på høyden var det fremdeles ikke utviklet særlig gode løsninger for å lese lange tekster, og nå har vi sakte men sikkert begynt å venne oss til å ikke laste ned i vilden sky, ikke nødvendigvis fordi vi har blitt mer samvittighetsfulle og/eller lovlydige, men fordi vi fikk iTunesstore og Spotify. Kanskje aller mest Spotify, med sine etterfølgere.

Så når e-bokmarkedet nå begynner å vokse er vi allerede vant til å betale for ting.

Likevel mener Erik Wilberg, medieforsker ved BI, at framtiden kommer til å se langt færre bokhandler av den fysiske sorten. «På lengre sikt vil [e-boka] ta over,» sier han.

Og så snart all kunnskapen fra bøkene er digitalisert og en ny generasjon med digitalister inntar universitetene, vil det kanskje gjelde akademia også.

Den som lever får se.

Latest posts by Hanne Gideonsen (see all)