På Bokmerker.org har vi nå gått tilbake til røttene, og intervjuer mammaene våre (og jammen har det ikke sneket seg med en pappa i tillegg). Serien er inspirert av Bokhoras bokhoremor. Alle intervjuene med bokmerkermødrene kan du finne her.
Mammaen til Eira lot alltid Eira ha lyset på så lenge hun ville da hun leste på sengen om natten, noe som har trigget leselysten fra tidlig alder. Hun saumfaret også loftet på hytta for å finne sine egne gamle Frøken Detektiv-bøker da Frøken Detektiv var det store for Eira (bøkene ble aldri funnet, men heller aldri kastet, og ideen om at alle disse Frøken Detektiv-bøkene lå på et loft et sted, bortgjemt, var nesten for mye å takle for Eira elleve år) Da Frøken Detektiv-perioden gikk over, åpnet bokhyllene i hjemmet seg opp for Eira, og med litt hjelp fra mor, begynte hun å finne litt mer frem i bøkenes univers. Noe hun forøvrig enda holder på med.
1. Hva leser du akkurat nå?
Siri Hustvedts Sommeren uten menn.
2. Hva slags type bøker pleier du å lese?
I det siste har det blitt mest skjønnlitteratur, men jeg har også lest bøttevis av bøker av mer filosofisk/spirituell karakter, samt en god del historie og mer faglig litteratur når jeg trenger det i arbeidet mitt som dramatiker.
3. Hvordan tror du det har seg at datteren din ble så glad i å lese – var det din fortjeneste?
Det var nok en blanding – av at hun hadde det i seg fra fødselen av. Hun studerte iherdig en gammel bussrute fra det øyeblikket hun kunne gripe, hun kunne holde på med den i en halvtime av gangen og over en lang periode. Og så leste jeg for henne fra hun var en neve stor – hver kveld – til hun ble så stor at hun kunne lese for meg. Da byttet vi på det. Det var på Harry Potters første tid.
4. Hva synes du om litteratursmaken til datteren din? Pleier dere å tipse hverandre om bøker, og hvordan fungerer det?
Jeg synes hun har god smak og ja, vi tipser hverandre om bøker, særlig hun meg. Og det fungerer som ei kule.
5. Har du en bok du alltid må tipse andre om som de «bare må lese»?
Nei, ikke nå lenger. Jeg hadde det nok mer slik før i tiden, og da gjerne helst bøker av spirituell/filosofisk/faglig karakter.
Folk kommenterer