Fordelen med å jobbe i en uavhengig bokhandel er at man kan pushe de bøkene man vil, uavhengig av forlag eller utgivelsesår. Nisjen vår er kanskje det gigantiske tilbudsbordet vårt (til Oslos minste bokhandel å være) med håndplukka backliste-bøker. Men det er selvsagt også mange gode nye titler også! Kom gjerne innom for de siste julegavene, eller noe til romjulslesinga. Dette er iallfall noen av mine favoritter:

 

Steinar Opstad: Arbeid og drøm – dikt 1996-2016

Det er spennende med forfattere som skriver om de samme tingene om igjen og om igjen, i forskjellige tidsepoker og fra nye ståsted. Steinar Opstad er en slik, og i sitt tjuende år som forfatter blir alle diktene hans gitt ut i én samling. Og det gir mye mening å lese de slik, man får komme i dybden de store eksistensielle og filosofiske betraktningene. Han er også en av de mest poetiske poetene jeg kjenner, hvis man kan si det sånn. Det er rett og slett veldig vakkert.

 

Amos Oz: Judas

En nobelpriskandidatfavoritt! En ung jødisk bibelforsker blir hanka inn til å være samtalepartner med en gammel ensom mann, med uendelig intellektuell kapasitet og snakksalighet. Mye romanen er en dialog mellom de to i Jerusalem 1959. Den er veldig interessant i forhold til midtøstenkonflikten, men jeg synes det gøyeste er de fantastisk rare karakterene han lager. Det er ikke hver dag en av de beste forfatterne i verden gir ut bok, og det er definitivt det beste jeg leste i år.

 

CA Conrad: Boka til Frank

Hva er det her for noe? Humor? Satire? Rein aggresjon? Historien begynner allerede på første omslagsside, og slutter på baksiden. Den følger Frank fra fødselen, og som en Tristam Shandy går det galt allerede der. Mye aggresjon (skrevet i versaler), sex og kjønn, misbruk, oppvekst. Det er noe av det mest originale og inspirerende jeg har lest på lenge, og det er mye moro. Det er boka til Frank. Det er gøy at slike bøker blir oversatt til norsk, denne av Gunnar Wærnes.

 

Gunhild Øyhaug: Draumeskrivar

Denne overrasket meg! Noveller basert på drømmer. Språket er nedstrippet og presist, usentimentalt. Så smart og så enkelt. Kan minne litt om Clarice Lispectors noveller, der angsten tar fullstendig overhånd, og overnaturlige ting skjer. Skiller seg definitivt ut i norsk samtidslitteratur.

 

 

Judith Hermann: Alice

Alle de fem noveller handler om Alice, som reflekterer over mennesker hun har mistet i løpet av livet. Hvordan var de egentlig? Menn, kjærester, venner. Hvordan husker man? Herrmanns språk er poetisk og behagelig, klart og rolig. Den tyske forfatteren har nettopp gitt ut en ny novellesamling “Letti Park” – den har ikke kommet ut på norsk ennå, men på Bislet bok har vi den på dansk og tysk.

 

Janet Frame: En engel ved mitt bord

Denne er så fin! En klassiker på tilbudsbordet vårt. Er ikke alle veldig opptatt av selvbiografiske romaner for tida, da? Dette er jo et prakteksemplar! Hun var et annerledes barn, med et karakteristisk utseende og tankeganger som gikk i andre baner enn folk flest. Hun opplevde ting jeg aldri kan forestille meg, men får meg til å føle, som bare en sjeldent god forfatter kan, at jeg leser om meg selv. Det kan man kalle virkelighetslitteratur, det.

 

En liten oppfordring: Selv om Bislet Bok har verdens beste kundeklientell, er det et mønster som ofte går igjen av ubevisst(?) konsumfilosofi. Flertallet vil ikke kjøpe kvinnelige forfattere til menn, dystre bøker til ungdom, bøker om død til noen som har mistet noen, lyrikk til den som foretrekker romaner. Men å ikke alltid gi det mest åpenbare kan fort bli noe fint og personlig, noe som mottakeren aldri ville oppdaget av seg selv. Skriv en liten lapp om hvorfor du gir akkurat det du gir! Det kan føre til at boka blir lest, i stedet for å bli stående ulest i bokhylla.

 

Ønsker du deg en julegave til deg selv, gir vi bort Arbeid og drøm – dikt 1996-2016 av Steinar Opstad. Det eneste du trenger å gjøre er: lik Bokmerker og Bislet Bok på facebook og legg igjen kommentaren «jeg vil ha bok til jul» i kommentarfeltet innen 24. desember, da trekker vi den heldige vinneren. God Jul fra oss!