For å sparke høsten i gang her på Bokmerker tar vi en leserundersøkelse som vi har lånt fra Bokhora og oversatt til norsk. Kopier gjerne til din egen blogg eller svar i kommentarfeltet!
1. Hvilken bok leste du sist?
The Cuckoo’s Calling. Mye bedre enn The Casual Vacancy, men ingen Harry Potter.
2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
Peace Like a River av Leif Enger. Familiedrama fra Minnesota kan vel ikke slå feil?
3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
For tiden ligger store deler av boksamlingen i esker, men jeg tipper at det er 60/40 i mennenes favør. Det er veldig flaut, og jeg har ingen gode unnskyldninger.
4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?
Da jeg gikk på barneskolen, var det fokus på at vi skulle lese masse. Det var viktigere med antall sider enn hva sidene hadde inneholdt. Jeg skjønner at det var ment for å få flere til å lese mer, men for ei som ville være best i alt ble det en absurd konkuranse mot meg selv om å ha lest flest sider innen hver fredag. Så nå som jeg er eldre og ikke har en norsklærer som passer på, øver jeg på å slappe av og tenke at jeg blir ferdig når jeg blir ferdig. Jeg må fortsatt øve meg på å lese i mitt eget tempo, inspirert av Navy Seals’ motto «slow is smooth, smooth is fast». Men i meg finnes det fortsatt en fortvilet femteklassing som vil være flinkest og raskest som fortsatt teller sider. Da minner jeg henne på den gangen jeg skulle sjekke hvor mange sider det var igjen av To tårn og kom til å lese slutten, og da blir hun som regel stille.
5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)
Jeg er en sucker for en god tittel, men ellers er det litt tilfeldig hva jeg leser. Etter at jeg begynte å skrive for Bokmerker følger jeg mer med på hva som utgis i Norge, og har derfor begynt å lese mer på norsk. Ironisk nok leser jeg ikke så mange bokblogger, men jeg plukker opp hvilke bøker det snakkes om (for tiden er jeg veldig fascinert over hvordan alle blogger om Magnhild. En roman om sex, fyll og offentlig forvaltning uten å stoppe opp for å reflektere om hvorfor det er slik den nesten utelukkende blir anmeldt av bloggere, men det er en annen diskusjon).
6. Når er en bok for lang?
Når du ønsker at hovedpersonen skal drukne, slik som i Skogsmatrosen? Jeg synes i utgangspunktet at hvis det er bare er godt nok skrevet, så skal det en del til før det blir for langt.
7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Ja. Jeg ser egentlig ikke noe grunn til å lese på engelsk hvis det er orginalspråket. Jeg eier en norsk-engelsk/engelsk-norsk ordbok, to engelsk ordbøker og en engelsk synonymordbok jeg ikke er redd for å bruke, pluss tilgang på internett. Slik får jeg et bedre ordforråd og står mye friere til å lese gode bøker. Anbefales!
8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Special Topics in Calamity Physics av Marisha Pessl. Jeg har gitt den til så mange at jeg ikke lenger vet hvem som har fått den. Heldigvis kommer Night Film ut snart, så jeg kan prakke den på alle venninnene mine istedenfor.
9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Ja og nei. Noen bøker har jeg rett og slett vært for ung til å lese da jeg begynte på den, men jeg leste den ut da jeg ble eldre. Sofies verden, f.eks., måtte jeg prøve meg på to ganger før det gikk. Men er det dårlig skrevet får ikke boken en sjanse til. Jeg gir opp etter noen par kapitler hvis det er dårlig. Livet er rett og slett for kort til å være en lojal leser.
10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Uten tvil engelsk skjønnlitteratur. Jeg har bare en krimbok i bokhylla, The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams, som vel egentlig handler mer om guder enn drap. Og så har jeg The Cuckoo’s Calling på Kindlen, men der skal jeg ærlig innrømme at jeg kjøpte den fordi den er skrevet av Rowling.
Folk kommenterer