I fjor var jeg og kjæresten på lang Norgesferie, og jeg fikk endelig muligheten til å besøke Fjærland – Den norske bokbyen. Hittil hadde det ikke passet å dra innom der når jeg har vært i området, men denne gangen sto det høyt på ønskelista. Men Norgesferier blir etter min erfaring ikke som planlagt. Da vi kom til Fjærland var det ettermiddag, og vi trodde alt allerede var stengt, så vi slo oss til ro med at vi i hvert fall fikk kjøre innom for å se. Gleden var stor da bokbyen viste seg å være åpent hele 40 minutter til! Vi kastet oss ut av bilen, ut i regnværet og inn i første bygg av det største bokutsalget der det var hyllemeter på hyllemeter med diverse faglitteratur, krim og fantasy, videre til det skjønnlitterære huset hvor vi fant oss selv fullstendig fortapt i hylla med klassisk litteratur. Han som jobbet der holdt til og med åpent en halvtime lengre for vår skyld! Innen vi hadde plukket det vi rakk, fått betalt og kommet oss i bilen, hadde vi for lengst skjønt at vi trengte en dag til i Bokbyen. 

Hva er en bokby? For de som ikke vet, er det et tettsted med fokus på bøker, der en finner et stort antall bruktbokhandler. Fjærland etablerte Den norske bokbyen i 1996. Senere, i 2003, ble også Tvedestrand til bokby. Begge bokbyer holder også litterære arrangementer i tillegg til å selge bruktbøker. 

En kan ikke la være å bli sjarmert når en kjører inn i Den norske bokbyen i Fjærland, der små trehus ligger omringet av vakre fjell og grønt vann. Gamle hus, låver og andre trebygg gjort om til antikvariater. Innimellom står små skur med skilt med teksten “Honesty sjølvplukk.” Der kan ta med deg en bok og vippse eller putte penger i postkassa. Men sjarmen ved å kjøre inn er bare begynnelsen. Vent til du kommer inn i selve byggene, med hyller fra gulv til tak, bord og stoler til å sitte og lese i. 

Norgesferien gikk videre til fjelltur og overnatting i Sogndal, før vi kjørte tilbake. Denne gangen rakk vi å besøke også de mindre antikvariatene. Vi kjøpte ikke like mye denne gangen, kanskje fordi vi hadde mer tid til å tenke oss om, men det ble da et par flere greske/romerske klassikere og en diktsamling, og jeg fikk til og med kjøpt tilbake krimmen jeg hadde glemt igjen på en campingplass. Men en blir ikke ferdig med Fjærland, selv ikke etter to besøk. Så om du er i området i sommer, eller ikke vet hvor du skal dra, er Fjærland en varm anbefaling.

Tips: Bøkene i Fjærland er generelt dyrere enn de du finner i andre bruktbokhandlere (med noen unntak). Utvalget derimot er fantastisk! Så skal du en tur dit, kan det være lurt å tenke over hva du er ute etter først. Dette kan være et utmerket sted for å finne titler du har lett etter. Skriv en liste før du drar! Men det er lov å skeie ut litt også, da.