Min indre nazi-arkivar har levd gode dager sammen med lesegleden min. Jeg skal snart prøve disse systemene bokhora skrev om. Nitid har jeg skrevet ned alt jeg har lest de siste årene – ikke noe mer enn dato da jeg leste boken, forfatternavn og tittel på boken. Et lite stikkord nå og da. Og på slutten av året har jeg sittet igjen med en fin liste, en liste over bøkene jeg leste i 2009, i 2010, i 2011… Og ikke i 2012.
Det rykker et sted inni meg, det føles nesten bortkastet å lese når jeg ikke ser resultatet av det måneder senere, men så var det dette med å faktisk skrive noe ned hver gang jeg lukker igjen en bok. Hver eneste gang. Det går bare ikke.
Jeg prøver å holde tritt med bokelskere.no, men det går dårlig. Jeg har heldigvis en huskeliste fra biblioteket, den hjelper noe, men uheldigvis har jeg fått uvanen å lese ikke-bibliotekbøker (!). Så da sitter jeg her, prøver å tenke hva jeg leste på hyttetur, jo, det var Ingrid Bjørnov, Jernmannen, Jon Magnus og Hver dag – men var det noe mer?
Har det noe å si om det var noe mer? Sånn i det lange løp? Blir ikke listen uansett ganske intetsigende om et par år uansett? Eller har jeg laget meg et svart hull av 2012, og så får jeg en ny liste i 2013? Jeg vil gjerne vite hvordan andre gjør dette!
Eg bruker bokelskere.no og goodreads.com aktivt i hverdagen, og legger aldri vekk ei bok, eller leverer den på biblioteket før eg har registrert at den er lest. Viss eg er bortreist og ikkje gidder å bruke de nevnte portalene på mobilen, så noterer eg i notisboka som bur i veska.
I det lange løp betyr det kanskje ikkje noko særlig, men for meg betyr det noko her og nå:-)
Ja, det er vel kanskje slik? Jeg har tenkt at loggføringen først og fremst er for fremtiden, og har ikke nok kontakt med fremtids-Kristin til å vite om hun vil sette pris på det!
Selvsagt fører jeg logg over bøkene jeg leser. Bøker handler i stor grad om å lese, men samledimensjonen skal ikke undervurderes. Derfor leser jeg heller ikke bøker jeg ikke eier, og bidrar på den måten til å holde liv i bokbransjen. Jeg brukte lenge Delicious Library for Mac, men oppdaga ganske raskt Librarything.com. Syns det fungerer utmerket, det eneste jeg savner, er en App som kan synkes fra min iPhone til LibraryThing, slik at jeg slipper å kjøpe samme bok flere ganger:).
Jeg fører en oversikt i Excel(selv om jeg er å finne både på Goodreads og Bokelskere er jeg langt flinkere med dokumentasjonen lokalt på min egen pc). Der lagrer jeg diverse informasjon om bøkene jeg har lest(hvor forfatteren kommer fra land og verdensdel, kjønn på forfatter og hovedperson, sjanger, antall sider med mer.
Mitt bokliv er kategorisert, sortert og fulgt opp på Goodreads. Det er egentlig ganske unyttig infornmasjon å vite at jeg leste 89 bøker på tilsammen 16 427 sider, men litt morsomt også. Alt er der inne, og for min lille gullfiskhjerne, er det kjempeflott :)
Interessant å se at lesehester tydeligvis dokumenterer det de holder på med! Jeg har tenkt det kanskje var jeg som var sær… En god iphone-app tror jeg absolutt kunne hjulpet meg, kanskje kunne jeg bare scannet strekkoden til og med… *drømme*
Når det gjelder å eie alt du leser, Geir: Imponerende! Men du holder altså også liv i bokbransjen ved å bruke biblioteket, for eksempel. Biblioteket kjøper bøkene de låner ut, og det er mange forfattere som blir oppdaget ved at man kan finne bøkene deres på biblioteket. Ved å låne bøker på biblioteket bidrar du til at bøkene finnes i hyllene på biblioteket – der også andre kan finne dem. Jeg anbefaler å både låne boken og kjøpe den – dobbelstøtting!
Jeg har ei egen side på bloggen min der jeg skriver opp forfatter, tittel og (etter for mye grubling i forbindelse med måneds-samleinnlegg): måned. Lenker så til blogginnlegg der det er aktuelt. Fin måte å holde seg oppdatert på, men blir av og til litt jobb. Sånn er det:) Jeg har gitt opp å holde bokelsker-bokhylla mi oppdatert, har nok med bloggen egentlig. Lykke til, Kristin!
Jeg har loggført alle bøkene jeg har lest, har kjøpt bokjournalene til Moleskine som er helt geniale til et slikt formål:-) Per nå har jeg fem fulle journaler, og det vokser og det vokser:-)
Jeg oppdaterer bokelskere-profilen min, men skriver ikke så mye om bøkene som jeg kanskje burde for å få bokelskere til å fungere optimalt som et sosialt medium. I tillegg har jeg en notatbok liggende der jeg ikke bare skriver inn bøkene jeg leser, men også filmene jeg ser og tv-seriene jeg ser i løpet av året. Nå også delt inn etter måneder!
Trenger jeg det? Nei.
Er det gøy å huske årene som går via hva jeg konsumerer av kultur? Ja.
Kommer jeg til å rekke å lese 100 bøker i år? Nei.
Kommer jeg til å se 100 filmer i år? Ja! :)
Jeg har en kulturliste i bloggen og oppdaterer den hver gang jeg begynner og avslutter en bok eller ser en film. Jeg husker ikke hvorfor jeg i det hele tatt begynte med dette, men jeg synes det er en fin måte å holde oversikt over hva jeg har lest i løpet av et år, og så kan jeg også oppsummere leseåret i et innlegg der jeg skriver litt om hvilke bøker jeg likte og ikke likte, og da blir det lettere å huske hvilke bøker jeg har lyst til å ha i boksamlingen min (spesielt hvis jeg har lest bibliotekbøker) :)
Godt poeng med biblioteket, så jeg sender datterlesehesten dit:). En god iPhoneApp? Jeg har prøvd mange og landet på MyLibrary. Var i bokhandel i Edinburgh for et par uker siden, og gikk rundt og barkodescanna alle bøkene jeg kan tenke meg å kjøpe – neste gang.
Gjør det forresten hver gang jeg er i bokhandel, lurer på hva betjeningen tenker – driver han merkelige fyren prisovervåking?
Eg er ein manisk organisator, så eg fører det opp på alt for mange plassar:
– Ei notatbok i syrefritt papir som har fulgt meg sidan 1993. Neste bok ligg klar til bruk om eit år eller to. Tittel, forfattar, dato lest.
– LibraryThing – det eg les, eg er i motsetnad til Geir ikkje særleg interessert i samledimensjonen. Brukar og widgetar herifrå på bloggen.
– Bokelskere – syns det var eit godt norsk initiativ, men den er nok det første som ryk dersom eg kuttar ut noko.
– Goodreads – som eg nyleg har begynt å bruke. Dei hadde ein grei blogwidget for årets lesemål, og det var nok til å hekte meg.
– Bloggen min – liste med årets leste bøker med litt meir info enn i notatboka. Har også side med lesemål for året og slikt.
Litt overdokumenterande kanskje? :-)