Knausgård overload

Ryktet i media sier at Karl Ove Knausgård er the man to be i disse tider. Akkurat ute med sin tredje bok i sitt selvbiografiske verk, Min kamp, dominerer han innboksen med pressemeldinger fra forlaget. Han har rukket å vinne Brageprisen for første bind Min kamp 1, og er i tillegg nominert til Nordisk råds litteraturpris for samme bok. Og hold dere fast: Både svenskene og danskene elsker ham. Det meldes også om en avtale om oversettelse til tysk (jo da, de skal endre tittelen). Folk går mann av huse for å skaffe seg signaturen hans i en av bøkene. Alt går Knausgårds vei.

Forlagssjef i Oktober Geir Berdahl er forståelig nok i hundre for tiden, og minst like oppglødd som Knausgård selv.

– Da jeg leste manuset til første bind av Min kamp, tenkte jeg: Dette er fantastisk! Det er en frigjørende bok som viser at alt er mulig i litteraturen, sier Berdahl til Dagsavisen.

Knausgård røper til samme avis at mottakelsen av de første bøkene vil komme med i siste bind. Forfatter Tore Rem sier til Klassekampen at dette er spennende fordi verket kan være i dialog med sin egen mottakelse. Det er nesten svimlende så interessant folk synes dette er. Jeg klarer ikke helt å ta av.

Mitt umiddelbare inntrykk i september var at dette aldri kom til å gå bra. Kanskje var det tittelen, eller bare oppfatningen av Knausgård som ekstremt selvopptatt, men jeg sverget på aldri å ha noe med dette prosjektet å gjøre. Jeg fryktet en serie ordrike, svulmede bøker om hvor ensomt livet er som forfatter.

Etter uttallige anmeldelser, utdrag på radio og smuglesning i bokhandler, er det nesten som om jeg har lest bøkene allerede. Jeg blir imidlertid aldri veldig fristet til å plukke dem opp selv, men jeg begynner å lure på om jeg tar feil. Det virker ikke lenger bare som en hype. Min kamp vil stå fast som et stort verk i norsk litteratur, skal vi tro litteraturkritikerne, forfatterne og forlagsfolkene, som denne høsten har løftet Knausgård frem foran storheter som Dag Solstad og Kjartan Fløgstad. Hvorfor blir jeg da ikke overbevist?

Comments
 1. tonita
 2. kamikaze
 3. Riis.
 4. Raymond M. Kristiansen
 5. anna katharina
 6. Riis.
 7. julie
 8. Riis.
 9. Axel
 10. anna katharina
 11. Caroline

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *