Egil «Drillo» Olsen
Drillos verdensatlas
Kagge Forlag 2011
284 sider

Du skal ikke se bort fra at Egil «Drillo» Olsen har brukt en av de siste dagene til å kose seg med lesestoff om jordas fysiske og inndelingsmessige eiendommeligheter. For nest etter fotball, er det geografi som er Drillos store faglige lidenskap.

Denne utgivelsen er strengt tatt ikke ny. Første utgave kom for fem år siden. Det viktigste nye med årets utgave er oppdaterte befolkningstall, stater, grenser og mer presise høydemålinger (det siste visstnok spesielt viktig for Drillo). I tillegg er størrelsen deskalert til et hendig lommeformat. Omslaget på denne utgivelsen er ikledd en vovet rødfarge, men det er – som forventet – intet frekt og dristig over innholdet. Dette er en bok i Drillos ånd, for å si det slik.

Og oppbyggingen er logisk nok: kart, flagg og alle verdens land og stater alfabetisk presentert. Layouten kan minne om den man finner i gode faktabøker beregnet for ungdom. Rent og ryddig, med det enkelte lands fakta behørig oppsummert. Detaljen som avslører det mer personlige nedslag, finner vi blant annet i de korte omtalene som innleder hvert land. Her varierer stilen fra det hysterisk-deskriptive til det mer historisk-opplysende konsentrerte. Sammenlign for eksempel denne omtalen av Tyskland

Tyskland strekker seg fra Nordsjøen og Østersjøen til Alpene. Den vestlige delen består av Alpene i sørøst, mellomliggende fjellområder, lavere partier sentralt og lavland i nord. I øst ligger fjellområder som en del av Mittelbirge, og med lavland i nord.

med denne om Seychellene

Seychellene er en avsidesliggende øygruppe i Indiahavet som lenge bare var bebodd av sjøfugl. Så fattet Franrike interesse for stedet, deretter var det britene og i dag er det turistene som invaderer øysamfunnet. Seychellene består av 115 øyer, spredt over et stort område. Øyene har en smal kystlinje med fine sandstrender.

Selv om alt det ovenfor nevnte gjør boken til en nyttig og lærerik liten sak man kan ha liggende på stuebordet, i veska, på do e.l., merker jeg meg mest ved de små blå boksene man finner på sidene for hvert enkelt land. Disse inneholder det man kunne kalle «kulturelle facts». Her blir det virkelig interessant! Viste du for eksempel at øl var totalforbudt på Island frem til 1989, at Jamaica bare har én lege per 7000 innbygger eller at det ikke falt en eneste dråpe regn på Kapp Verde i årene 1970-72? Eller at det finske banneordet «perkele» stammer fra den litauiske guden Perkunas? At tv’er ikke er tillatt på Salamonøyene, fordi de anses som skadelige for kulturen, eller at Sri Lanka hadde historiens første valgte kvinnelige statsminister?

Bakerst i boken kan man bryne seg på «Drillos ganske vanskelige geografiquiz». Den er ganske vanskelig. Undertegnede fikk rett på 2 (eller var det 3?) av 40 spørsmål. Det høres kanskje ikke så imponerende ut. Men da må du samtidig huske på hvem som er quiz’ens opphavsmann…det finnes bare én Drillo!