Det glade vanvidd
Elin Ørjasæter
Aschehoug 2011
165 sider
Gitt at det hvert år utgis tusenvis av bøker på norsk, hva kan man forlange av noen som skriver en bok? Hvor mye må de faktisk ha å komme med for å kunne forsvare utgivelsen?
Det glade vanvidd er den nyeste boka til Elin Ørjasæter, der hun tar for seg alle mulige temaer hun har interesse for. Ørjasæter er kommentator for en nettavis, med bakgrunn fra næringslivet, og dersom du leser dette er sannsynligheten også høy for at du kjenner henne fra Twitter.
Kommentatorer er i seg selv en litt merkelig rase, i avisene henger de rundt og mener noe om nyhetsbildet, om offentligheten. Noen er ekspertkommentatorer, andre er profilerte og kanskje provoserende, eller, i verste fall, spaltefyll. Elin Ørjasæter har åpenbart kompetanse om mange ting, men neppe inngående i alle temaene som boka hennes tar opp. Så fremt det å ha kompetanse på sitt eget liv ikke er spesielt kvalifiserende. Hun slenger ut påstander, krydret med fakta, men hovedsaklig meningsbaserte. Hva sier det om den norske offentligheten at en kommentator som uttaler seg ”om det meste” på høvelig intelligent og fornuftig vis, blir så profilert at de kan gi ut en bok om sin synsing i øst og vest? Er vi så utsultet på sunn fornuft?
For her forteller hun villig vekk, om hvordan kvinner er, hvordan asiatere (!) er, hvordan menn er, hvordan ungdommer er, hvordan mobbeoffer er, hva diagnoser er. I det hele tatt et slags VM i generalisering. Et typisk trekk for kommentatorsjangeren, men et grep som blir mer og mer banalt jo flere sider man leser med det.
Sånn er du dersom du er mann:
Mannen er kanskje lite god til å prate om følelser, men han skjønner forskjellen mellom rett og galt. Han slår ikke dem som er svakere enn ham. Han drikker ikke opp lønnen. Nei, han går på Clas Ohlsson når han fortjener en oppmuntring. Og når livet butter går han ned i garasjen og mekker, eller han braser ut i marka i uveisomt lende for virkelig å kjase seg ut. Den norske mannen går lange turer når han er lei seg. Jo større sorg, jo lengre tur. Han foretrekker grantrær framfor psykologer. Det gjør han ofte rett i.
Eller slik er du, dagens kvinne:
Hvor blir det av stoltheten i de gamle kvinneyrkene? Dagens lærere, ergoterapeuter og sykepleiere løper inn i den nye tid, der selvsentrert kreativitet betyr mer enn å bidra til å bygge samfunnet. Dagens kvinner er mer stolte av å slutte i yrket sitt enn å ha det.
Side med side av VM i generalisering arrangeres parallelt med NM i motstridende meninger. Ørjasæter tar seg gjerne frihet til å endre mening i løpet av en tekst, nesten beundringsverdig, vi er alt for få som bytter mening i ny og ne, men til tider er det med på å gjøre hele boka substansløs. Boka begynner med det som kanskje er min favorittdel, ”Barna”. Den fikk jeg mye interessant ut av, hvordan forfatteren har opplevd det å være karrierekvinne, mens mannen har jobbet deltid og hatt hovedansvaret for hus og hjem. Det er givende å høre hvordan noen opplever det i praksis. Det å måtte gi opp makten over sine barn, fordømmelse fra andre mødre, sine egne forventninger og hvordan sosiale normer hele tiden fremhever at det er en uvant fordeling mellom kjønnene. Ja, hvordan sågar Kristin Clemet latterliggjorde at Ørjasæters mann tok ansvar i heimen (her må jeg si at jeg føler Clemet blir tillagt en sterkere mening enn den hun sannsynligvis la opp til). I det hele tatt en interessant del om kvinners rolle i samfunnet, med en god del (berettiget) klaging på hvordan hun ble sett på som karrierekvinne og mor. Men så, lengre ut i boka, er det Liza Marklund som får gjennomgå, fordi hun er feminist, og pen. Fordi hun er opptatt av likhet mellom kjønnene.
Som kvinne vet jeg nemlig at man kan ikke se sånn ut som Marklund uten å legge ganske mye tid og penger i saken. Ved å bruke utrykket ”annenrangs borger ” om seg selv, et uttrykk som knytter an til menneskerettighetsbegrepet, bli altså hennes utseende en ren provokasjon. En stor del av jordens befolkning lever fortsatt i fattigdom. (…..) Dagens utfordringer går langs to akser: Fattig og rik. Syk og frisk. Alt annet er løgn. Sludder og vås.
Harde ord fra en som har brukt brorparten av boka si på å snakke om nettopp kjønn, og kjønnsforskjeller. Ut over dette, som nevnes som en bisetning i et angrep på Marklund, nevner Ørjasæter verdens fattige i ett annet ”innlegg” i boka, når hun forklarer oss hvordan containerteknologien og frakteskipet har fått verden ut av fattigdom, ja, hun oppfordrer oss:
Glem u-landene. De finnes ikke lenger, i hvert fall ikke slik vi lærte på skolen.
Utover det ene innlegget fikk ikke dagens største utfordring mer spalteplass i denne boka. Det glade vanvidd er lettlest, noe er interessant, noe er morsomt, men som helhet, som bok, er det en lettvekter av dimensjoner. Saksprosaens svar på krim eller chick lit (jeg var usikker på om jeg ville ha krimelskerne eller chick lit-elskerne på nakken, så jeg gikk for begge). Men dersom en hver bok skulle være nødt til å forsvare sin eksistens, så vet jeg ikke hvor godt denne hadde klart seg. Tekstene kler kommentatorspalteformatet bedre enn stive permer.
Hahaha! Leser man hver bok som en fait/bibel så er det klart man kan slakte den.
Boken til Ørjasæter er svært bra skrevet – og dønn ærlig. At hun forteller sine egne meninger – og fortelle hvordan HUN SELV ser på livet – og dens utfordring er herlig og ikke minst svært modig. At du/dere ikke har samme syn er i utgangspunktet sunt, men denne «anmeldelsen» vitner om en ovenfra-og-nes-holdning som ikke ligner grisen!
Stå på Elin. Boken din er knallbra!
Du skjønner nok mer av denslags bøker når du blir voksen.
I første utgave av anmeldelsen stod det Kristin Halvorsen og ikke Kristin Clemet. Dette ble endret på etter at det ble påpekt av Elin Ørjasæter selv i kommentarfeltet.
Haha, Julie, jeg ELSKER at du er så frekk!
Takk for anmeldelse. Øh :-) *klasker i pannen*
Jeg er ganske sikker på at denne boken gjør seg godt som komedie. Jeg lo godt av første sitat, der mannen ble forklart. Det viser seg at jeg går på Clas Ohlson når jeg fortjener en oppmuntring og henger mye i skogen. Ikke liker jeg psykologer heller, ser det ut til. Jeg lærer mye nytt om meg selv allerede.
Man burde kunne gjøre et par kontrollstudier for å bekrefte Ørjasæters påstander. Det ville for eksempel ikke være så vanskelig å samle inn et par tusen menn og undersøke om de foretrekker et grantre til fordel for en psykolog. Kanskje til og med hive inn en person utkledd som psykolog, bare for å se om denne avresjonen er basert på utseende eller den faktiske utførelsen av profesjonen.
Det var slik en god ide at nå må jeg nok ta en tur på Clas Ohlson som premie!
Saksprosaens svar på krim eller chick lit.
Og med dette hevder du vel også at krim bare er tullball?
Dette vitner om snobberi og intet annet.
Skal man anmelde bøker (eller noe som helst, forsåvidt) bør man evne å ta det for det det er.
Den bør anmeldes som en underholdningsbok og ikke som et forsøk på sakprosa – skuffende at en ellers fin blogg sklir ut på glattisen for åndssnobberi.
Jøssenam, som folk ble fornærmet av denne anmeldelsen. Og det er da visserlig ingen slakt? Mange bra ting ved boka blir trukket fram, selv om anmelder kanskje ikke er imponert av helheten. Og det må da være lov å påpeke inkonsekvenser i en tekst ut å bli anklaget for å ikke like andre meninger enn sine egne og åndssnobberi.
Jeg synes det var en saklig, og passe snerten anmeldelse. Deilig at noen tørr å være litt respektløs ovenfor opphøyde synsere. Fortsatt stor fan av Bokmerker.org!
Syns det er alt for lite åndssnobberi i verden, vi har kapasitet for mer.
Noe jeg ikke nevnte i anmeldelsen var at noe av det som var fint med boka var beskrivelsen av ektemannen. Han virker som en grepa kar, et eksempel for andre.
Denne teksten er VM i komma.