Det er utgitt mange bøker som bør leses i dag, på Kvinnedagen, og alle andre dager i året også, egentlig. Bøker skrevet av kvinner, bøker skrevet om kvinner, bøker skrevet om feminisme, likestilling, kjønnsroller, fortida, nåtida og framtida, den verdenen vi ønsker oss, det samfunnet vi ønsker oss. I dag tenkte jeg å dele sitater og utdrag fra noen av disse bøkene og forfatterne, og vi kan starte med et helt nyskrevet dikt. Forfatter Kjersti Wøien Håland delte dette diktet for dagen på sin Facebook-side, og vi kickstarter like så godt innlegget på kvinnedagen med henne:
Vi ruller videre med et sitat fra Chimamanda Ngozi Adichies bok Vi burde alle være feminister (utgitt på norsk på Gyldendal Norsk Forlag, 2015):
Kjønnsroller er viktige over hele verden. Og jeg har lyst til å be om at vi begynner å drømme om en plan for en annerledes verden. En mer rettferdig verden. En verden av lykkeligere menn og lykkeligere kvinner som lever sannere liv. Og det er her vi må starte: Vi må oppdra døtrene våre annerledes. Vi må også oppdra sønnene våre annerledes.
Og når vi snakker om sønner, så må jeg trekke fram Gerd Brantenbergs klassiske Egalias døtre. Utgitt alt i 1977 er denne dessverre stadig aktuell. Boka er en satire satt til et samfunn der alt er snudd på hodet, det er kvinnene som har makten og mennene som er undertrykket. Det er så klart satt på spissen, men med utdrag som dette er det vanskelig å ikke tenke på #metoo og at vi har kommet langt, men at det også er mye igjen å kjempe for:
– Hva skjedde i går kveld, Petronius?
Petronius ristet på hodet. Han skammet seg. Hun måtte ikke få vite det. For alt i verden. Han ville aldri i livet fortelle henne det.
– Du var ute og gikk tur, ikke sant?
Petronius nikket.
– Hvorfor var du ute og gikk tur? Hvorfor kan du ikke holde deg hjemme? Hva skal du ut og reke etter om natten?
– Skulle ned til stranden …
– Hva skulle du der? Fortell sannheten! Skulle du møte noen?
– Nei.
– Er du sikker på det?
– Nei … jeg mener, ja.
– Der har vi det! Du skulle møte noen. Du møtte henne, og så overfalt hun deg. Rev av deg PH’en. Tvang deg til å ligge med henne. Si det som det er, Petronius. Jeg vil jo bare ditt eget beste.
– Men det var ikke sånn! Hun overfalt meg ikke!
– Hva!? Så du gikk altså med på det frivillig! Og etter en stund ombestemte du deg, og forsøkte å trekke deg ut av det, og så tok hun deg med vold!? Ja, jeg kjenner de historiene. Som direktør for sosial velferd har jeg hatt hundrevis av slike historier hvor hysteriske mannekvinnesker kommer og forteller at de har vært utsatt for både det ene og det andre, som de ene og alene selv har utsatt seg for. Hva venter du deg egentlig, Petronius, når du går alene ned til stranden klokken ti om kvelden?
En annen nyere klassiker er Margaret Atwoods The handmaids tale fra 1985 som foregår i et dystopisk, patriarkalsk samfunn hvor kvinner har mistet alle sine rettigheter. Det er mørk lesning, men også viktig lesning. Sitatet derfra kunne vært et skilt i demonstrasjonstog:
Don’t let the bastards grind you down
Og mens vi er i det hardtslående hjørnet, så har jeg nylig oppdaga poeten Morgan Parker. Hør henne lese fra samlinga There are more beautiful things than Beyoncé her:
Nylig utga Oktober Norsk Forlag ut Tove Ditlevsens Noveller i utvalg. Tove Ditlevsen var en dansk forfatter som skrev dikt, noveller, romaner og prosa. Flere av bøkene hennes utgis på nytt nå, og under hashtaggen #tovefeber på instagram kan man finne mange fine sitater og bilder av bøkene hennes. Det er også verdt å nevne at fantastiske Olga Ravn nylig har gjort et utvalg av Ditlevsens dikt til utgivelsen Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø. Hiv dere over Ditlevsen, hvis dere ikke alt har gjort det. Jeg har funnet dette sitatet som jeg synes er passende i dag:
Jeg føler mig som en Jeanne d’Arc, en Charlotte Corday, en ung kvinde, der vil indskrive sit navn i verdenshistorien. Det med digtene går jo alligevel for langsomt
– fra Det tidlige forår
Og fra en kvinne som vil innskrive sitt navn i verdenshistorien, til kvinner som har gjort det: Vi kommer ikke utenom Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl som med flere utgivelser, den siste Kvinner i kamp (Cappelen Damm, 2018), beriker oss med viktige og morsomme bøker om feminisme og kvinner som opp gjennom historien har satt sine spor i både Norge og verden. Bøkene deres er lettleste, men knallviktige, og både kan og bør leses av absolutt alle. Med en illustrasjon fra Jenny Jordahl ønsker vi god 8. mars. Vi kan ikke stoppe nå!
Illustrasjon: Jenny Jordahl
Folk kommenterer